Марш на солидарност блокира Атина (ОБЗОР)

Марш на солидарност блокира Атина (ОБЗОР) | StandartNews.com

Десетки хиляди гърци се присъединиха към фермерския протест, който започна с агресия и боеве в центъра на столицата в петък. В знак на солидарност към тревогите на земеделците, техни сънародници напълниха площад "Синтагма" пред парламента в Атина и направиха демонстрацията на недоволство от властта още по-масова. Митингът започна след нощ на ожесточени сблъсъци и боеве между полиция и протестиращи, при които пострадаха 10 полицаи, а 4 души бяха задържани.

В 11 ч в събота започна митингът в Атина, който в следобедните часове остана мирен. Той бе организиран от левия синдикат "Паме". Хора от най-различни професии се включиха към протеста срещу пенсионната реформа, която ще увеличи осигурителните вноски на земеделците и ще ги лиши от някои досегашни привилегии като отстъпки от цените на горивото. Площадът пред парламента още в петък бе превърнат в палатков лагер на протестиращите фермери, които обявиха, че ще останат там поне до неделя. "Не можем да позволим на правителството да приеме тези катастрофални мерки. Ако бъдат приети, ние ще трябва да станем мигранти, независимо дали в рамките на нашата страна или в чужбина", посочи един от протестиращите фермери. "Ще стоим тук до края. Не можем да им позволим да ги приемат", добави той.

Протестът през деня премина сравнително мирно, за разлика от нощта на петък срещу събота, когато гневът на фермерите се изля върху полицията. Бой с павета, тояги и домати започна още в следобедните часове и продължи до вечерта пред Министерството на аграрното развитие. След това фермерите закараха 20 трактора на площада пред парламента, а броят на протестиращите набъбна до 15 000.

Гръцкият вестник "Kathimerini" писа, че "след като беше шокирано и от мащаба и от жестокостта на протестите на земеделските производители в петък в центъра на Атина, правителството поднови своя призив към протестиращите да седнат на масата за преговори".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай