Кредиторите още се надяват на преговори (ОБЗОР)

Кредиторите още се надяват на преговори (ОБЗОР) | StandartNews.com

Референдумът на 5 юли ще е без правна сила, каза Кристин Лагард

Гърция все още може да рестартира преговорите с международните й кредитори, а страната трябва да остане в еврозоната. Това написа в неделя в Туитър еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси, предаде Ройтерс.

"За тези, които се чудят какво следва: Първо, Гърция трябва да остане в еврото. Второ, вратата все още е отворена за преговори по последните предложения на ЕК", написа еврокомисарят. Междувременно шефката на МВФ Кристин Лагард заяви, че е разочарована от провалилите се преговори с Гърция, която е на крачка от неплатежоспособност по дълга си към фонда, предаде Ройтерс. В същото време тя добави, че все още желае разговорите с гръцкото правителство да продължат с надеждата страната да извърши "адекватни структурни и фискални реформи", подкрепени от мерки за "финансиране и дългова платежоспособност". По-рано тя изключи възможността да бъде дадена отсрочка на Гърция за погасяване на кредита й към фонда на 30 юни.

"1.5 милиарда евро трябва да бъдат платени до вторник в 18.00 часа вашингтонско време", заяви Лагард. По думите й готвеният за 5 юли референдум в Гърция няма да има правна сила, тъй като предложението на кредиторите изтича на 30 юни и гърците ще гласуват за предложения, които на 5 юли вече няма да са в сила. Френският премиер Манюел Валс коментира, че трябва да бъде предотвратено излизане на Гърция от еврозоната. ЕС ще направи всичко, което е по силите му за предотвратяване на риска от финансови сътресения, коментира германският министър на финансите Волфганг Шойбле. "Ние сме решени да направим всичко възможно, за да предотвратим "опасността от зараза " в еврозоната", коментира той. Австрийският финансов министър Ханс Йорг Шелинг пък каза, че само по себе си излизане на Гърция от еврозоната не е възможно.

Финансист №1: ЕЦБ да плати на МВФ

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис предложи ЕЦБ да плати директно на МВФ 1,9 милиарда евро, които биха покрили задължението на Атина към 30 юни. "ЕЦБ ни дължи 1,9 милиарда евро, да ги даде на МВФ", каза Варуфакис, без да посочи повече подробности, предаде АФП. Предложението на кредиторите, което бе отхвърлено от Атина, предвиждаше първо незабавно отпускане на транш от 1,8 милиарда евро от лихвите от 2014 г. от програмата Ес Ем Пи (SMP) - (Security Market Program) на ЕЦБ. По силата на тази програма от май 2010 г. ЕЦБ изкупуваше на вторичния пазар гръцки облигации. През 2012 г. ЕЦБ реши да размени тези гръцки облигации срещу нови на по-ниска цена, което й позволи да получи добавена стойност. Гърция и институциите се бяха разбрали, че тези пари в крайна сметка ще отидат в Атина, стига програмата за подпомагане да приключи успешно. Само че междувременно, както и всички печалби, направени от ЕЦБ, тези пари са били преразпределени между централните банки от Евросистемата. Така че тези пари би трябвало да бъдат събрани от централните банки. "Позицията ни отначало бе, че тези пари, които ни дължи ЕЦБ в рамките на тази програма, трябва да бъдат платени на МВФ", настоя Варуфакис.

Берлин: Носете си пари в брой

Германското външно министерство предупреди своите туристи в Гърция да си осигурят достатъчно пари в брой, тъй като страната е на ръба на банков фалит. Берлин също така препоръча на германците да се информират редовно за ситуацията в страната от съобщения в медиите и министерството. Германия предупреждава и за дълги опашки на гишетата в гръцките банки, както и пред банкоматите.

Холандия също призова своите граждани в Гърция да внимават, като обясни, че е възможно да не успеят да платят с кредитни карти. "Вземете достатъчно пари в брой, за да покриете всичките си разходи, докато се върнете", пише на сайта на външното министерство на Холандия. От там подчертават и за риска от недостиг на парични средства, особено в банкоматите.

Едни от любимите дестинации на германци и холандци са островите Крит, Родос и Корфу, но през последните години посещенията им там намаляха, особено в разгара на кризата през 2011 г. и 2012 г.

Комшиите си искат еврото

Гърците категорично искат еврото да остане като национална валута. Това показват двe социологически проучвания, публикувани в неделя. За целта те са готови да има сделка, а не скъсване с кредиторите на страната. И двете допитвания са проведени през периода 24 - 26 юни (т.е. преди премиерът Ципрас да обяви референдум и да бъдат прекъснати преговорите) и са с минимална статистическа грешка от 3%. По данните на агенция "Аlco" 57% от анкетираните са за това правителството да договори споразумение. Според 29% няма смисъл повече да се преговаря и трябва да се скъсат отношенията. Заключенията на Kapa Research са, че 47.2% биха гласували за ново споразумение.

Парламентът одобри референдума

Гръцкият парламент одобри предложението за провеждане на референдум по условията на спасителния план, предложен на Атина от кредиторите миналата седмица. "За" референдума гласуваха 178 депутати от управляващата радикална лява партия СИРИЗА, коалиционните й партньори "Независими гърци" и неонацистката "Златна зора". "Против" бяха 120 представители от консервативната "Нова демокрация", социалистическата ПАСОК, Гръцката комунистическа партия и центристката "Потами". Още при обявяването на плановете за националното допитване в нощта срещу събота премиерът Алексис Ципрас призова гръцкия народ да гласува с "не на ултиматума" на кредиторите.

Меркел и Оланд свикват спешни срещи

Канцлерът на Германия Ангела Меркел е поканила лидерите на всички големи германски партии на кризисна среща в понеделник, за да обсъдят кризата в Гърция, предаде Ройтерс, позовавайки се на високопоставени източници. Председателите и лидерите на парламентарните групи на всички партии, представени в германския парламент, включително опозицията, съставена от Зелените и левицата, са били поканени да присъстват на заседанието. Френският президент Франсоа Оланд също събира в понеделник министрите си на заседание. Междувременно в интервю за "Билд" гръцкият финансов министър Янис Варуфакис отново призова Меркел да действа. "Ръководителите на ЕС трябва да действат. И като канцлер на най-важната държава в Европа Ангела Меркел държави ключа за разрешаването на кризата в ръцете си. Надявам се, че ще го използва", заяви Варуфакис. Той подчерта, че Атина е отворена за "нови предложения от институциите" - ЕС, ЕЦБ и МВФ, дори и в навечерието на референдума.

Възможно е да се появи "гевро"

От доста време се обсъжда възможността за въвеждане на паралелна валута в Гърция, като вид държавни облигации, с които да се погасяват задължения. Това би позволило на гръцкото правителство да продължи да изплаща заплати на държавните служители, пише в свой анализ Андреас Бекер за "Дойче веле". Още преди три години тогавашният главен икономист на "Дойче банк" Томас Майер предложил въвеждането на нова валута - "гевро" (т.е. гръцко евро). От своя страна и гръцкият икономист и носител на Нобелова награда за икономика Кристофър Писаридис също вижда в паралелната валута възможно решение за Гърция в случай, че държавата вече не е в състояние да изплаща заплатите и пенсиите на хората.

"Подемос": Искат да прережат гърлото на Гърция

Лидерите на Европа и МВФ застрашават европейския проект, като притискат Гърция в ъгъла, заяви лидерът на испанската партия "Подемос" Пабло Иглесиас.

"Бъдещето на Европа сега е изложено на риск. Проблемът не е Гърция, проблемът е в Европа. Германия и МВФ нападат демокрацията и унищожават политическия проект на Европа. Те искат "да прережат гърлото на Гърция" и да дадат урок на испанската левица, за да предотвратят всякаква алтернатива на водената в Европа икономическа политика", коментира Иглесиас. Партията "Подемос" е против строгите икономии и е съюзник на управляващата в Гърция СИРИЗА.

Гръцката делегация разбра за вота от Туитър

Гръцкият екип за преговори с еврозоната в Брюксел разбрал за предстоящия референдум от "Туитър" по време на срещата си с кредиторите, съобщи "Блумбърг". Преговорите в сградата на ЕК тъкмо започнали, когато от делегацията разбрали, че усилията им са напразни. Участници в срещата твърдят, че атмосферата е била доста положителна и се движели към споразумение за съвместно предложение, като кредиторите дори се били отказали от искането си за повишаване на ДДС за нощувките в хотелите.

Междувременно в неделя ЕК публикува последния проект за предложение към Гърция, над което са работили заедно до петък вечерта. Според комисията кредиторите са били готови да направят отстъпки за бъдещите нужди от финансиране на Гърция, както и за устойчивостта на дълга. Сделката също така е включвала, управляван от ЕК финансов пакет за създаването на нови работни места и икономически растеж в страната, както и повишаване на възвръщаемостта и нивото на инвестиции в реалната икономика. Планът е съдържал не само мерки, които да бъдат договорени съвместно, но и вземане предвид на бъдещите нужди от финансиране и устойчивостта на гръцкия дълг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай