Киев иска $350 млрд. от Москва за Донбас

Киев иска $350 млрд. от Москва за Донбас | StandartNews.com

Украйна иска компенсации от Русия в размер на $350 млрд. за Донбас. Това разкри в интервю за телевизия Канал 5 заместник-министърът на икономическото развитие и търговията на Украйна Александър Боровика. Той посочи, че сумата не е "изсмукана от пръстите", а са взети за пример парите, които Кувейт е получил заради военната авантюра на Саддам Хюсеин през 1991 г.

"Ако сравним иракската агресия срещу Кувейт и действията на Москва в Донбас, виждаме, че двете са съизмерими", каза Боровика. "На някакъв етап Русия ще плати. Трябва да сметнем, трябва да бъдем готови и трябва да лобираме навсякъде, където е възможно. Стигнахме до цифрата 350 милиарда, защото, когато Ирак нападна Кувейт, след това решиха, че те им дължат 320 милиарда", обясни той. Киев обвинява Кремъл за намеса в конфликта, но Русия отрича, като посочва, че не може да спре доброволци и не е страна в конфликта.

Днес бунтовническите източни провинции на Украйна празнуваха своята непризната независимост. Преди точно година Донецк и Луганск се отцепиха от властта на Киев и проведоха референдум. Това бе повратен момент за кризата в Украйна, но Русия не пожела да анексира двете провинции, както направи с Крим. На централната улица в Донецк се проведе манифестация с представители от всички градове на територията. Очакваше се да участват не по-малко от 30 000 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай