Католическа Ирландия подкрепи гей браковете

Католическа Ирландия подкрепи гей браковете | StandartNews.com

Католическа Ирландия подкрепи хомосексуалните бракове. Официалните резултати от 40 от общо 43 избирателни района сочат, че 62,3% от гласовете на историческия национален референдум и първото в света допитване по този въпрос са подкрепили правото на брак на хомосекуалистите.

Ирландците бяха призовани да отговорят на въпроса: "Може ли да се сключва законен брак от две лица, независимо от техния пол?". Противниците пък гласуваха под лозунга: "Децата имат право на майка и баща". Католическата църква призова народа да гласува с "не", но той не я послуша, въпреки че 77% от ирландците са католици.

"Това е наистина историческо събитие. Ние сме първата страна в света, гласувала на референдум за равенство в правото на брак", каза гордо министърът на здравеопазването Лео Варадкар, който неотдавна публично обяви, че е гей.

Католическиият архиепископ на Дъблин Диармъд Мартин заяви, че ако референдумът потвърждава мнението на младите, то "църквата има огромна задача пред себе си". "Оценявам как гейовете и лесбийките се чувстват в този ден. Мисля, че това е една социална революция", добави Мартин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай