И Майкъл Гоув се прицели в поста на Камерън

И Майкъл Гоув се прицели в поста на Камерън | StandartNews.com

Британският министър на правосъдието Майкъл Гоув обяви, че се кандидатира за приемник на министър-председателя Дейвид Камерън. Смятан за съюзник на Борис Джонсън, който по-рано обяви, че няма да участва в изборната надпревара, Гоув заяви в комюнике, че не му гласува доверие да бъде министър-председател.

"Със съжаление стигнах до извода, че Борис не може да поеме лидерството или да изгради екип за задачата, пред която сме изправени" - преговорите за излизане на Великобритания от ЕС, посочи той, цитиран от БНТ.  "Казах неведнъж, че не искам да стана премиер. Събитията от четвъртък насам обаче натежават на везните", изтъкна Гоув.

В имейл, изтекъл в печата днес, съпругата му Сара Вайн, журналистка от "Дейли мейл", настоява той да поиска гаранции от Борис Джонсън, преди да го подкрепи. Тя пише също, че бившият кмет на Лондон не е ценен твърде високо нито в партийните среди, нито от Пол Дакър - влиятелния главен редактор на "Дейли мейл", нито от Рупърт Мърдок, собственика на "Сън" и на "Таймс". Тя не отрече по-късно писаното в имейла, допълва АФП.

Името на новия британски премиер се очаква да стане ясно на 9 септември, след като гласуват 150-те хиляди членове на Консервативната партия, които ще трябва да изберат между двама финалисти, излъчени от нейните депутати. От сряда насам се появиха редица претенденти, сред които се очертава като консенсусна кандидатурата на вътрешната министърка Тереза Мей.

Преди броени часове стана ясно, че Мей вече е обявила старта на своята кампания. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай