Гърция с кабинет за часове (ОБЗОР)

Гърция с кабинет за часове (ОБЗОР) | StandartNews.com

Крайно лявата "Сириза" прави коалиция с дясна партия
Ципрас се закле без Библия, отмята се за по-високи заплати

Броени часове след съкрушителната си изборна победа радикално лявата "Сириза" състави коалиция с десните популисти от партия "Независими гърци", а лидерът й Алексис Ципрас се закле като най-младия премиер от 150 години насам. Новата коалиция е необичаен съюз между партии от двата противоположни края на политическия спектър, които обаче са обединени от общата си омраза към спасителната програма на ЕС и МВФ. Сега гърците очакват да видят дали Ципрас ще изпълни гръмките си обещания за отписване на част от дълга и отмяна на строгите ограничения. Според някои наблюдатели е възможно "Сириза" да се отметне от обещанията си, като първи сигнал за това стана информацията, че вероятно обещаното увеличение на заплатите може и да не се състои веднага.

До съставяне на правителство с "Независимите гърци" се стигна след убедителната победа на "Сириза", която обаче не й осигури пълно мнозинство. Две места на достигнаха на Алексис Ципрас, за да състави самостоятелен кабинет. При обработени над 90% от бюлетините партията печели с 36,32% и получава 149 от местата в гръцкия парламент, като за формирането на самостоятелно правителство са й необходими 151 места. Управлявалата досега десноцентристка партия "Нова демокрация" на премиера Андонис Самарас има 28,15% от гласовете и може да разчита на 77 места в парламента. На трето място е крайно дясната "Златна зора" с 6,34% и 17 места, следвана от центристката партия "Потами" (Реката) с 5,95% и 16 места, Комунистическата партия на Гърция с 5,43% и 15 депутатски места, Общогръцкото социалистическо движение ПАСОК с 4,74% и 13 места и "Независими гърци" (АНЕЛ) с 4,70% и 13 места в парламента. Днес сутрин се появиха информации, че коалиция може да се търси и с "Потами". По-късно обаче стана ясно, че Ципрас се е договорил с "Независими гърци". "От този момент Гърция има правителство", обяви лидерът на "Независими гърци" (АНЕЛ) Панос Каменос след среща с Ципрас. "АНЕЛ ще гласува доверие на премиера Алексис Ципрас", подчерта Каменос. Кабинетът на Гърция ще се състои от 10 души, както беше обещано преди изборите от "Сириза". Той отказа да назове министрите, като подчерта, че те ще бъдат обявени по-късно от премиера Ципрас. Източници от централата на АНЕЛ разкриха, че "Независимите гърци" са заинтересовани от секторите външна политика, имиграция, обществен ред, сигурност и морски флот. Според източниците пост в новото правителство ще има и самият Каменос. За ключовия пост на финансов министър се сочи икономистът Янис Варуфакс.

Той определя задачата на "Сириза" като "отровна чаша", но въпреки това партията ще я поеме. Той посочи, че Гърция няма да напуска еврозоната, но нарече страната си "дългова колония". Самият Ципрас заяви в изборната нощ, че Гърция ще сътрудничи с кредиторите от ЕС и МВФ за постигането на "жизнеспособно" споразумение, но е твърдо решена да "затвори страницата" на "ужасните ограничения". "Новото правителство на Гърция ще бъде готово за сътрудничество и преговори, които за пръв път ще бъдат на "равна нога", за постигането на изгодно за всички и жизнеспособно споразумение", заяви Ципрас в реч пред хиляди привърженици на неговата партия. Днес той положи клетва като премиер пред президента Каролос Папуляс, обещавайки да направи всичко по силите си да защитава интересите на гърците. На изключително бърза церемония Папуляс връчи мандата на Ципрас за съставяне на кабинет. Очаква се министрите да бъдат официално обявени във вторник или сряда. Британският вестник "Гардиън" коментира, че това е било вероятно най-бързата и вероятно най-малко представителната церемония по полагане на клетва на гръцки премиер. Изданието отбелязва, че в разрез с традицията Ципрас не е носел вратовръзка по време на церемонията. Той заяви, че няма да носи, докато Гърция продължава да е обвързана с обещания за намаляване на публичния дълг. Освен това в президентския дворец не е имало свещеник, а самият Ципрас не е положил клетва пред митрополита на Атина и пред Библията. Първата официална проява на Ципрас като премиер беше да почете жертвите на нацизма в Гърция, като положи цветя пред мемориала на националната съпротива в Кесаряни.

След първоначалната еуфория от победата сега идва ред предизборните обещания да бъдат превърнати в дела, коментират наблюдатели. В следващите дни и седмици ще стане ясно кои свои популистки обещания Ципрас ще може да изпълни. Ципрас иска да преговаря директно с германския канцлер Ангела Меркел и с другите европейски лидери за намаляване на гръцкия дълг. Според някои европейски представители обаче желанията на Ципрас са нереалистични. Според други анализатори пред новите управляващи има три основни сценария - да се окажат принудени от реалността да продължат по принцип антикризисната политика; да се договорят с МВФ и правителствата от еврозоната за облекчаване на условията на помощната програма; или да доведат страната до излизане от еврозоната. Днес стана ясно, че "Сириза" няма да започне с увеличение на заплати и пенсии, тъй като няма откъде да намери пари, но ще се търси вариант да се съберат средства от изнесени капитали.

Медиите: Нов Лула или нов Чавес

Според "Ню Йорк таймс" победата на "Сириза" е повратен момент в Европа. "Дълготрайният икономически спад породи популистки реакции от Франция до Испания и Италия. Все повече избиратели отхвърлят политиките, които изискват жертви за покриване на исканията на кредиторите, но не са осигурили повече работни места и благоденствие. "Сириза" става първата противопоставяща се на бюджетните икономии партия, която идва на власт в страна от еврозоната и разбива двупартийния модел, който господстваше в гръцката политика от четири десетилетия", отбелязва вестникът.

"Дали лидерът на "Сириза" Ципрас ще се окаже Лула или Чавес?", пита в заглавие британският икономически в. "Файненшъл таймс". "Главният въпрос, на който още не може да се даде окончателен отговор, е дали Ципрас ще се окаже умерен, като започне да управлява и ще е склонен да сключва сделки с кредиторите на Гърция. В продължение на 3 г. той звучеше понякога като починалия популистки президент на Венецуела Уго Чавес, а друг път като бившия президент на Бразилия Лула да Силва, който след като дойде на власт, управляваше като реформатор, а не като ляв радикал", посочва вестникът.

Льо Пен: Това е шамар за ЕС

Председателят на френската партия "Национален фронт" Марин льо Пен определи победата на "Сириза" на изборите в Гърция като шамар в лицето на ЕС, предаде РИА Новости. "Щастлива съм да видя такъв чудовищен демократичен шамар, който ЕС получи от гръцкия народ", написа Льо Пен. По думите й това е следствие на страданията, които гръцкият народ е принуден да търпи вече няколко години заради политиката на ЕС към страната. Лидерът на италианската опозиционна партия Северна лига Матео Салвини нарече изборния резултат в Гърция "хубав шамар" за ЕС и банките.
"Изборите в Гърция са хубав шамар за "Европейския Съветски Съюз на Еврото", безработицата и банките. Сега е наш ред!", каза Салвини, който иска излизане на Италия от еврозоната и отказ от еврото. Испанската партия "Подемос", която също е против политиката на икономии, поздрави "Сириза" за победата.

Еврото падна рекордно

Единната валута с 11-годишен минимум, борсите колебливи

Еврото спадна до ново 11-годишно дъно в понеделник, а индексите на европейските пазари се колебаеха като реакция на победата на "Сириза" на парламентарните избори в Гърция. Основна точка в програмата на партията е отхвърлянето на мерките за строги бюджетни икономии, което неминуемо ще доведе до конфликт между Атина и международните кредитори.

В понеделник сутрин курсът на еврото достигна 1.1098 долара, което е най-ниското ниво от септември 2003 г., след което се възстанови до нива от 1.1250 долара. Повечето основни европейски индекси също започнаха сесията със спад от 0.1-0.2%, но впоследствие компенсираха загубите благодарение на положителните данни от индекса на германския бизнес климат IFO. Водещият индекс на фондовата борса в Атина Athex се срина с 5.5% при старта на търговията, но впоследствие ограничи загубите до 1.5.

Опасенията, че еврозоната е изправена пред нова нестабилност, се отразиха и на световните пазари, като основните азиатски индекси завършиха сесията със спад. Японският Nikkei и MSCI Asia-Pacific отстъпиха с по 0.3%. Инвеститорите насочиха вниманието си към считаните за сигурни активи, в резултат на което доходността по 30-годишните щатски облигации достигна рекордно ниско ниво от 2.336%, а тази на книжата с 10-годишен падеж спадна до 1.759%. Швейцарският франк също поскъпна и достигна 0.87684 евро.

Суровият петрол поднови спада си, след като в края на миналата седмица цените се повишиха като реакция на смъртта на саудитския крал Абдула. Петролът сорт брент се обезцени с над 1.5% до 48.03 долара за барел, а щатският лек суров петрол отстъпи с 1.2% до 45.04 долара.

ЕЦБ: Няма да променяме дълга

Невъзможно е ЕЦБ да приеме преструктуриране на дълга по гръцките държавни облигации, които банката притежава. Това предупреди Беноа Кьори, член на управителния съвет на ЕЦБ, цитиран от Ройтерс. Мандатът на ЕЦБ й забранява да финансира европейските държави, както би се получило при такава операция. В момента ЕЦБ държи гръцки дългови книжа за 27.7 млрд. евро, по които може да се преговаря, или близо 42% от общата сума. На 20 юли изтича падежът на две емисии гръцки облигации за близо 3.5 млрд. евро, а през август - на други две за 3.2 млрд. евро. Що се отнася до другите книжа, които са в обращение, "не ЕЦБ решава дали Гърция се нуждае от намаляване на дълга", поясни Кьоре, изпращайки топката в полето на европейските политици. Новата политическа ситуация в Гърция се очакваше да бъде обсъдена на днешното заседание на финансовите министри от еврозоната, към които днес ще се присъединят и колегите им от останалите страни от ЕС.

Меркел: Атина да си спазва ангажиментите

Германската канцлерка Ангела Меркел очаква бъдещото гръцко правителство да спази ангажиментите, поети досега от страната в областта на икономическите реформи и бюджетните икономии, заяви на редовен брифинг нейният говорител Щефен Зайберт, цитиран от АФП. "За нас е важно мерките на новото правителство да бъдат насочени към възстановяването на икономиката на Гърция, което означава поетите ангажименти да бъдат спазени", изтъкна говорителят. Той увери, че Берлин ще предложи на бъдещото правителство да работи заедно с него. Зайберт отново подчерта, че Германия иска Гърция да остане в еврозоната. "От началото на кризата намеренията и целите на германското правителство са да се стабилизира еврозоната" заедно с всичките й страни членки, изтъкна той. Днес говорителката на финансовото министерство Мариане Коте за пореден път отхвърли възможността от отписване на огромния гръцки дълг, като изтъкна, че евентуално продължаване на спасителната програма на Гърция може да се обсъди на европейско равнище, "ако Гърция отправи молба". Сегашната програма беше продължена до края на февруари.

"Независимите гърци" като партията на Фараж

Партията "Независими гърци", с която "Сириза" направи управляваща коалиция, е частен проект на лидера си Панос Каменос. През 2012 г. той напусна десноцентристката "Нова демокрация" и привлече консервативно-националистически настроени привърженици. Медиите сравняват "Независими гърци" с Партията на независимостта (ЮКИП) на Найджъл Фараж във Великобритания. Каменос иска Германия да плати репарации на Гърция за щетите по време на нацистката окупация. Той е и антисемит. Твърди, че евреите плащат по-малко данъци от гърците. Чувствителен е на тема национален суверенитет и гордост и говори за "световен заговор" срещу Гърция. Той обвинява ЕС, ЕЦБ и МВФ, че са превърнали Гърция в "дългова колония". Дясната партия "Независими гърци" си прилича с лявата "Сириза" с това, че и двете формации са срещу рестриктивните мерки в бюджета.

Искат смекчаване на руските санкции

Сред най-важните точки от програмата на "Сириза" е смекчаване на санкциите срещу Русия. Гърците пострадаха от тях повече от останалите членки на ЕС, посочва руският вестник "Московский комсомолец". Според изданието ЕС е разтревожен от идването на власт на "Сириза". Тя неведнъж обеща радикални мерки в различни области, което стряска европейските й партньори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай