Франция спря доставката на корабите "Мистрал" за неопределено време

Франция спря доставката на корабите "Мистрал" за неопределено време | StandartNews.com

Франция отложи за неопределено време доставката на първия от двата кораба клас Мистрал за Русия, като се позoва на конфликта в източната част на Украйна, предаде Ройтерс.

"Президентът на републиката смята, че ситуацията в Източна Украйна все още не позволява доставката на първия боен кораб", казва се в изявление на пресслужбата на Оланд. "По тази причина той реши че е подходящо да спре до второ нареждане разглеждането на искането за износ на първия боен кораб за Руската федерация".

Западът от месеци притиска Франция за прекрати договора на обща стойност 1.2 милиарда евро.

Заместник-министърът на отбраната на Русия Юрий Борисов заяви пред РИА Новости, че Москва на този етап няма да изпраща изискване за доставка на бойните кораби. Едва обаче той каза, че в случай на отказ от изпълнение на договора Русия ще заведе дело срещу Франция. "Русия ще се съобрази с текста на договора. Поведението на Русия е строго регламентирано от подписания договор", заяви Борисов.

Очакваше се първият кораб - "Владивосток" - да бъде доставен на 1 ноември, но доставката беше отложена за неопределен срок, пише "Комерсант". През септември Франсоа Оланд заяви, че прекратяването на договора ще означава, че франция ще трябва да плати 1.1 милиарда евро. "В случай, че бъда задействани всички правни механизми, заедно с всички неустойки и глоби, тази сума ще достигне най-малко 2.8-3 милиарда евро", коментира източник на руския вестник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай