Европейските лидери на среща за бъдещето на Гърция и общата валута

Европейските лидери на среща за бъдещето на Гърция и общата валута | StandartNews.com

Лидерите на държавите от еврозоната се събират в Брюксел, за да обсъдят има ли път за спасяване и нови преговори с южната ни съседка, след като гърците казаха "Не" на реформите чрез референдума си в неделя. На предстоящите преговори Гърция ще бъде представена от новия си финансов министър - Евклидис Цакалотос, който и досега водеше преговорите с кредиторите заради нежеланието на европейските лидери да общуват с Янис Варуфакис.

Международните кредитори очакват Гърция спешно да предложи конкретни мерки за стабилизиране на икономиката си. Това заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел след срещата си с френския президент Франсоа Оланд в Париж снощи. Оланд на свой ред заяви, че френските и германските власти очакват от гръцкия премиер Алексис Ципрас предложения за решаване на проблема с гръцкия дълг.

„Вратата остава отворена за дискусии, сега правителството на Ципрас трябва да направи свои предложения - сериозни и заслужаващи доверие", подчерта Оланд. От своя страна Меркел отбеляза, че „предварителните условия за начало на нови преговори по конкретна програма за европейска стабилност все още не са налице".

В същото време гръцките банки остават затворени поне до сряда. В сила остават и ограниченията за теглене на до 60 евро на ден от банкоматите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай