Европарламентът ще обсъди имунитета на Станишев

Европарламентът ще обсъди имунитета на Станишев | StandartNews.com

Страсбург. Европейският парламент ще се занимае с имунитета на лидера на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Той беше поискан от главния прокурор Сотир Цацаров, за да може да бъде приключено делото срещу него за изчезналите секретни документи от Министерски съвет. Още тогава бившият лидер на БСП обяви, че е готов сам да се откаже от депутатската си защита.

В понеделник вечер при откриването на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург председателят Мартин Шулц съобщи официално, че е поискано снемането на имунитета на българския евродепутат Сергей Станишев, съобщи bTV.

„Отговорните български власти ми предадоха молба за снемане на имунитета на Сергей Станишев. Според чл. 9 на правилника за дейността на ЕП тази молба ще бъде предадена на правната комисия", заяви Шулц.
Цацаров поиска имунитета на Станишев и на петима български депутати на 12 ноември. Тогава главният прокурор обясни, че процедурата в ЕП по сваляне на имунитета е по-сложна и вероятно ще отнеме повече време. Тъй като това е първият случай, при който София иска имунитет на евродепутат, той не прогнозира кога ще има решение по случая.

Срещу Сергей Станишев се води дело за загуба на документи. Политикът е обвинен за загубени седем документа с класифицирана информация в периода 2005-2009 година. Според Наказателния кодекс това е леко престъпление, а Станишев е с чисто съдебно минало.

Още в деня, в който Цацаров поиска имунитета му, лидерът на ПЕС писа на председателя на ЕП, че се отказва от защитата, която му осигурява позицията му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай