ЕС дава още 1 млд. евро за борба с ебола

ЕС дава още 1 млд. евро за борба с ебола | StandartNews.com

Брюксел. Европейският съюз ще отпусне допълнителни 1 милиард евро финансова помощ за борбата срещу болестта ебола, съобщи днес на акаунта си в "Туитър" председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Сумата от 1 милиард евро беше определена от британския премиер Дейвид Камерън. Досега обемът на тази помощ възлизаше на 600 милиона евро, като 204 милиона от тях са осигурени само от Европейската комисия.

Освен това френският президент Франсоа Оланд съобщи, че на най-силно пострадалите от заразата африкански страни ЕС ще изпрати персонал, пари и средства за евакуация на лекари от заразените райони. "Ние ще обсъдим конкретните обеми и срокове на помощта, но трябва да разбираме, че не бива да изпадаме в паника във връзка с тази епидемия, нито да бездействаме. Светът трябва дабъде излекуван от тази болест", подчерта Франсоа Оланд.

Вчера Европейската комисия обяви, че отпуска 24.4 милиона евро от бюджета на ЕС за спешно необходими изследвания на ебола. Средствата ще отидат за пет проекта, вариращи от мащабно клинично изследване на потенциална ваксина до тестване на съществуващи и нови химични съединения за лечение на ебола, съобщиха от пресцентъра на комисията.

Днес вторият ден от срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС в Брюксел, на която те обсъждат ключови решения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай