Ердоган: ЕС не спази обещанията си пред Турция

Ердоган: ЕС не спази обещанията си пред Турция | StandartNews.com

Европейският съюз е предал Турция що се отнася до ангажиментите му в рамките на споразумението за бежанците. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган пред "Хюриет", цитиран от БГНЕС.

„В отговор на това обещанието, направено от ЕС към Турция, за съжаление не беше спазено", обяснява той и допълва, че „Турция беше оставена сама от началото на сирийския конфликт".

Президентът разкритикува остро и самата политика на ЕС по отношение на бежанците. Съюзът никога няма да може „да си даде сметка за липсата на единство, която показа в лицето на такава фундаментална хуманитарна криза", смята той.

Турция е отделила общо 25 млрд. долара за бежанци, от които 12 млрд. са осигурени от държавния бюджет. Останалите средства са предоставени от общински бюджети и от неправителствени организации, коментира още Ердоган.

В рамките на споразумението между Брюксел и Анкара за всеки върнат мигрант в Турция ЕС обеща да вземе по един сирийски бежанец. В замяна на помощта на страната съюзът обеща да й осигури финансова помощ в размер на 6 млн. евро, ускоряване на преговорите за членство, както и визова либерализация. Последното предизвика конфликт между Брюксел и Анкара, тъй като от съюза поискаха Турция да предприеме реформи на анититерористичното си законодателство, които тя отказа.

Към момента бежанците от Сирия и Ирак на турска територия са около 3 млн. души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай