21:00 ч.

17.08.16

2 мин.

2496

6

0

"Брекзит" вече удря по джоба на британците

от Стандарт |

"Брекзит" вече удря по джоба на британците

Докато досега последиците от изненадващото гласуване за излизане от ЕС бяха теоретични, британците вече усещат по джоба си, че нещата се променят, отбелязват местните медии.


Паундът загуби 10-15% от стойността си в евро и долар след референдума от 23 юни и повиши цените на стоки, осигурявани от чужди компании - автомобили, компютри, облекло и храни. Френските производители на автомобили Peugeot и Citroen съобщиха, че от 1 август цените им са скочили със средно 2%. Американската компания за производство на компютри Dell пък изтъкна, че трябва да калкулира цената на компонентите в долари в предлаганите на британския пазар нейни продукти. Британската Headlam посочи, че обезценяването на паунда е увеличило цената на подови настилки, внасяни главно от Белгия и Холандия, с около 6%.


Сега погледите са вперени в храните и имотите, които бяха останали недокоснати, но промени и в техните цени са закономерни. Ожесточената конкуренция между супермаркетите, които се опитват да запазят пазарния си дял, обикновено омекотява резки промени в цените на хранителните стоки, но "Брекзит" може да промени правилата, смята аналитикът Фрейзър Маккевит, защото "около 40 на сто от храната във Великобритания се внася".


При наемите обаче, тенденцията е в обратна посока. При новоноетите жилища в Лондон наемите са спаднали за пръв път от 6 години, според първото проучване, направено след референдума. Експертите очакват по-силна инфлация в идните месеци, тласкана нагоре от повишената цена на вносните храни и алкохолните напитки. Националната банка Bank of England също прибягна до парични инструменти в опит да спре плъзгането на икономиката към рецесия, което вероятно ще повиши паричната наличност и в резултат ще стимулира инфлацията и ще отслаби паунда. Британците, които разчитат на увеличаване на заплатите за компенсиране на повишените цени, може би ще бъдат разочаровани, сочат анализите.


"По всяка вероятност покупателната способност на потребителите значително ще се намали през близките месеци с тенденцията за повишение на инфлацията и ограничаване на растежа на печалбата", предупреждава Хауърд Арчър от Global Insight. Работниците, които ще получат увеличение на заплатите благодарение намаляване притока на неквалифицирана чужда работна ръка, едва ли ще усетят подобряване на жизнения си стандарт поради общото забавяне на икономиката в периода след "Брекзит", заключава доклад по темата.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 20:50 · 20.08.2016
Ами англичаните да не са излизали от ЕС.
Потребител · 19:23 · 18.08.2016
Пак опорни точки за робите, трайте в ЕС е супер, мед и много пари!!! Помияри!!!
Потребител · 03:52 · 18.08.2016
Намаляването на притока на чужда работна ръка няма да промени пазара на труда в положителна посока. Точно обратното! Работната ръка в същото време е и консуматор. Без този консуматор ще намалеят работните места, съответно конкуренцията ще се запази и увеличаване на реалното възнаграждение няма да има. Именно милионите гастарбеитери са една от причините в Германия икономиката да е на 6.
Потребител · 01:03 · 18.08.2016
ГЛУПОСТИ Пишeтe СПРЕТЕ БЕЛОТО
Потребител · 21:25 · 17.08.2016
Спират яденето и излизат под наем!
Потребител · 21:25 · 17.08.2016
Томитата много си повярваха и сега ще усетят ръбестия!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент