Албански моряци загинаха, спасявайки горящия ферибот

Албански моряци загинаха, спасявайки горящия ферибот | StandartNews.com

Молдовски кораб с имигранти поиска помощ край Корфу

Двама албански моряци са загинали при спасителната операция в помощ на запалилия се ферибот "Норман Атлантик", предаде Ройтерс. Междувременно друг кораб подаде сигнал за помощ край остров Корфу, според някои източници - заради въоръжени мъже на борда.

Албанските моряци загинали, когато въже на котва, с което техният влекач бил закачил ферибота, се скъсало и ги ударило. "Единият мъж е починал на място, когато едно въже се скъсало. Другият е починал на борда на влекача, докато му е оказвана помощ от медицински екип, пристигнал с хеликоптер", каза служител на пристанището във Вльора. Албанското министерство на отбраната потвърди смъртта на един моряк. Над 400 души бяха спасени от запалилия се ферибот "Норман Атлантик" при мащабна операция, десет души загинаха. Остава неизвестно колко точно хора е имало на борда, а италианските власти днеспродължаваха претърсването на ферибота. Компанията оператор обяви, че на борда му е имало 478 пътници при отпътуването му от гръцкото пристанище Патра за италианския град Анкона. След края на спасителната операция обаче Италия преброи само 437 пътници, включително и загиналите. Оцелели разказват за потресаващи сцени, докато се опитвали да се измъкнат от горящия кораб.

Различни са версиите, по които работи разследването на пожара на ферибота. Вероятно на борда на кораба е имало нелегални пътници и това е довело до допълнително претоварване. Върви и разследване срещу умишлено предизвикан пожар. Собственикът на кораба и капитанът, който напусна последен, вероятно също ще са сред хората, които могат да попаднат в полезрението на разследването. Всички показания са на базата на очевидци. Едни разказват за теч от зехтин, който се е възпламенил. Но се допускат и други варианти . Междувременно днес товарен кораб с молдовски флаг поиска помощ от гръцките власти. Смята се, че на кораба "Blue Sky M" има около 600 мигранти. Плавателният съд е сигнализирал заради лоши метеорологични условия северозападно от остров Корфу в Йонийско море. Властите съобщиха, че гръцка фрегата и хеликоптер на ВМС са били изпратени на мястото. По-рано гръцката държавна телевизия информира, че пътнически кораб е подал сигнал заради въоръжени мъже на борда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай