650 души се удавиха в Средиземно море (ОБЗОР)

В спасителната операция в Средиземно море се включиха италиански кораби

650 души се удавиха в Средиземно море (ОБЗОР) | StandartNews.com

Имигрантите пътували към Европа с рибарски кораб

Най-малко 650 души се предполага, че са се удавили, след като кораб, превозващ около 700 мигранти, се преобърна в Средиземно море южно от остров Лампедуза, съобщи италианската брегова охрана. Те се опитвали да достигнат Италия, когато плавателният съд се обърнал. Днес започна мащабна спасителна операция. Италиански кораби, малтийският флот и търговски кораби взеха участие в търсенето на оцелели на 210 км край бреговете на Лампедуза и на 27 км от либийския бряг. По последни данни се смята, че 50 души са спасени, а спасителите откриха 21 тела. Говорител на италианската брегова охрана заяви пред Би Би Си, че операцията все още се фокусира върху търсене и спасяване на мигранти, но скоро тя ще се ограничи само до търсене на телата на загиналите. "Двадесет кораба и три хеликоптера участват в операцията", добави той. Барбара Молинарио, говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците, заяви, че операцията на италианската брегова охрана продължава и че броят на жертвите е неизвестен. "Ясно е, че става дума за преобърнал се кораб и че има хора в неизвестност, но все още е твърде рано да се каже какъв е броят на загиналите и оцелелите", каза тя.

Инцидентът станал, след като от кораба подали сигнал за проблем. На мястото пристигнал португалски търговски кораб и когато се приближил, десетки мигранти се скупчили в едната страна на кораба, за да привлекат вниманието на спасителите, което довело до преобръщането на плавателния съд. Някои от оцелелите твърдят, че лодката им е превозвала повече от 400 души. "За всички нас, които живеем и работим в Лампедуза, е много трудно да виждаме колко много хора загиват всеки ден в Средиземно море", казва Марта Бернардини, член на благотворителна организация на острова, работеща с имигранти. Остров Лампедуза е най-южната точка на Италия и се намира по-близо до Африка, отколкото до Стария континент. Местните хора твърдят, че от януари, когато ЕС пое контрола на патрулирането на европейските морски граници, на острова са пристигнали между 9000 и 10 000 имигранти. В момента 1000 от тях са в център за задържане в Лампедуза, чието население е 5000 души.

Ако наистина се потвърди, че сега са загинали близо 700 души, това ще бъде най-големият брой жертви в рамките на един случай на преобръщане на плавателен съд. Трагичната статистика сочи, че началото на година са загинали най-малко 900 души в опитите си да достигнат Европа през Средиземно море. Само през изминалата седмица пък бреговата охрана на Италия спаси над 10 000 души, което е безпрецедентен брой. Само преди дни два инцидента в една и съща нощ отнеха живота на повече от 400 мигранти отново във водите на Средиземно море.

Искат спешни срещи в ЕС

Европа потресена от трагедията, променя политиките си

Френският президент Франсоа Оланд поиска спешно заседание на вътрешните и външните министри на ЕС, за да се вземат мерки след поредното потъване на кораб в Средиземно море. Ако досегашните данни се потвърдят, "това ще бъде най-тежката катастрофа през последните години в Средиземно море", заяви Оланд по телевизия Канал плюс.

Италианският премиер Матео Ренци прекъсна обиколката си из страната във връзка с трагедията. Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини съобщи, че темата за обстановката в Средиземно море ще бъде обсъдена от Съвета по външни работи днес. Могерини ще представи предложения, свързани с Либия, тъй като страната е основна точка по пътя на мигрантите от Африка. Тя отбелязва, че досега южните държави от ЕС са били оставени сами да се справят с това предизвикателство, докато отговорността е на всички в Общността. ЕК от своя страна се обяви за решителни стъпки в справянето с проблема с жертвите сред мигрантите в Средиземно море. В изявление на Еврокомисията се посочва, че ЕС е морално задължен да предприеме неотложни действия. ЕК уточнява, че до средата на май ще предложи промени в политиката за предоставянето на убежище. Днес групата на социалистите в ЕП поиска да бъде свикано извънредна среща на върха по темата с бежанците в Средиземноморието. Председателят на ЕНП Жозеф Дол съобщи в Туитър, че е шокиран от поредната трагедия с бежанци в Средиземно море.

Папата: Имигрантите са хора като нас

Имигрантите са мъже и жени като нас, братя, които търсят по-добър живот. Това заяви папа Франциск по време на своя проповед на площад Свети Петър след трагедията в Средиземно море. Той призова международната общност да предприеме по-решителни действия за имигрантската вълна по света.

Папата сподели, че случаят край Лампедуза не бива да бъде подминаван. Гладни, преследвани, наранявани, експлоатирани, жертви на войни, те търсят по-добър живот, те търсят щастие, каза още папата и апелира всички да се молят за спасението на бежанците. Очевидно е, че мащабите на това явление изискват по-голяма съпричастност. Ние не трябва да се отказваме от усилията си за един по-глобален отговор на европейско и международно равнище, каза още папа Франциск.

Средиземноморието - гроб на нашето малодушие
Списание "Поан"

"Средиземно море е море, а не гробище!" Дали този тревожен възглас на премиера Матео Ренци пред Барак Обама най-накрая ще събуди съзнанието на демократичните държави? И ако не солидарността пред човешките драми, които се увеличават (вече 900 жертви за 3 месеца), то дали поне страхът, изразен от италианския външен министър в четвъртък, ще успее да раздвижи лидерите на Европа и САЩ?

Изводът на Паоло Джентилони е много прост: 93% от тези клети хора, които достигат Италия или се губят в морето, идват от Либия. Почти всички са тръгнали от пристанищата в Сирт, Дерна и Сабрата. Тези три града се държат от бойците на Ислямска държава. Има основателни опасения, че джихадистите манипулират тези приливи на мигранти, за да наводнят бреговете на южна Европа и да дестабилизират страните в нея. И вероятно те се опитват да проникнат сред тези безпомощни и обезнадеждени хора, за да вкарат в тяхната среда камикадзета, които после да извършват терористични атаки.

Вместо с въздушни удари, не е ли време Европа със своите военноморски сили да създаде блокада на либийските брегове? Една истинска стена в морето, не близо до италианския бряг, а пред Либия, за да обезкуражи мигрантите да заминават и да попречи на джихадистите да ги хвърлят в морето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай