Сто камбани удариха в Силистра в памет на арменския геноцид

Сто камбани удариха в Силистра в памет на арменския геноцид | StandartNews.com

Потомци на жертвите затрупаха с цветя мемориала в арменската църква „Света Богородица"

Със силен камбанен звън отбелязаха арменците в Силистра годишнината от геноцида над техния народ. 73 годишният Киркор Симонян удари сто пъти клепалото на арменската църква „Света Богородица" в града.

Десетки потомци на жертвите на изстрадалия народ затрупаха с цветя мемориала, издигнат преди десет години в църковния двор в памет на жестокото клане. Сред участниците във възпоменателното тържество бяха и Доростолският митрополит Амвросий, кметът на Силистра доктор Юлиян Найденов, председателят на общинския съвет Мария Димитрова.

Председателят на църковното настоятелство Сирухи Шейтанян, която е потомка на фамилия, пострадала от геноцида, изрази надеждата на своята общност, че в бъдеще ще бъде призната цялата истина за изтреблението на техния народ.

Арменците са сред най-старите жители на Силистра. Според историографите през 1016 година арменецът Джоджик е бил стратег на крепостта и управлявал древния град Доростол. Голяма колония арменци се е заселила край Дунава в началото на миналия век, когато в България са дошли много бежанци, напуснали домовете си в Османската империя, бягайки от масовите кланета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай