Забраниха на "Мис Канада" да стъпва в Китай

Забраниха на "Мис Канада" да стъпва в Китай | StandartNews.com

Китай не позволи на Анастейжа Лин, "Мис Канада", да влезе в страната, за да участва във финала на конкурса "Мис Свят" в провинция Хайнан на 19 декември. Властите не са посочили причината, заради която са попречили на Анастейжа да се качи на самолета в Хонконг.

Младата дама критикува открито китайската религиозна политика. Тя е последователка на учението Фалун Гун, което е забранено от Китайската комунистическа партия през 1999 г. Преди да отпътува, Лин разпространи изявление, че ако властите не я допуснат на китайска територия, това ще означава, че се опитват да й попречат да говори за човешки права.
Лин е живяла в Китай до 13-годишна. През юли тя заяви пред американския Конгрес, че десетки хиляди последователи на Фалун Гун са убити, за да бъдат взети органите им за трансплантация. Казвала е, че след като е спечелила канадската титла, от китайските тайни служби са посещавали баща й, който още живее в Китай, за да се опитат да я принудят да мълчи.

"Китайското правителство ме изключи от конкурса по политически причини. Те се опитват да ме накажат за убежденията ми", твърди Лин. И припомня, че слоганът на "Мис Свят" е "Красота с цел". "Моята цел е да бъда адвокат на тези, които не могат, нямат възможност да говорят за себе си - те страдат в затвори, трудят се в лагери, репресирани и цензурирани", твърди Лин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай