Япония разшири обсега на армията си

Япония разшири обсега на армията си | StandartNews.com

Йонагуни. Япония започна първата си военна експанзия в западния край на островната верига в събота след повече от 40 години, с построяването на радарна станция на тропически остров близи до Тайван, предаде Ройтерс.

С този ход се рискува да се разгневи Китай на фона на териториалния спор.

Японският министър на отбраната Ицунори Онодера, който присъства на церемонията на остров Йонагуни за началото на строителството, заяви, че военното присъствие може да се увеличи, обхващайки и други острови във водите на югозапад от основните острови на Япония.

"Това е първото разполагане, откакто САЩ върнаха Окинава през 1972 г., и необходимостта да бъдем по-предпазливи нараства", заяви Онодера пред репортери. Той изрази желание да се построи обект, който да може адекватно да защитава островите, които са част от територията на Япония.

Военната радарна станция на Йонагуни, част от отдавнашен план за повишаване отбраната и наблюдението, осигурява на Япония наблюдателен пост само на 150 км от контролирани от нея острови, към които Китай има претенции.

Построяването на базата може да разшири японското наблюдение до континенталната част на Китай и да следи китайски кораби и самолети, които обикалят около спорните острови, наричани Сенкаку от Токио и Дяоюй от Пекин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай