Турция покани „Епъл" след глобата на ЕС

Турция покани „Епъл" след глобата на ЕС | StandartNews.com

Турският вицепремиер Мехмет Шимшек покани технологичния гигант „Епъл" да премести международната си централа в страната, след като ЕС поиска да глоби компанията с 13 милиарда евро заради получени данъчни облекчения в Ирландия. „Епъл" и ирландското правителство осъдиха решението и планират да го обжалват.

В съобщение в „Туитър" Шимшек официално покани компанията да се премести от Ирландия, където в момента е международната й централа, в неговата страна. "Apple трябва да се премести в Турция...Страната ще е щастлива да предостави на компанията по-щедри данъчни облекчения...Няма да им се налага да се разправят с бюрокрацията на ЕС", написа Шимшек.
След решението на ЕС Ирландия и Apple обявиха, че ще обжалват становището на ЕК. Протест срещу решението изрази и американската държава. Вашингтон предупреди Брюксел да не препдриема "едностранни действия".
Ако санкцията на ЕК издържи пред съда, това ще е най-тежката глоба в историята на "Епъл", коментира "Ройтерс", но няма да е непосилна.
През миналата година приходите на компанията бяха около 18 млрд. долара. По данни от първото тримесечие на 2016 г. са платени 2.67 млрд. долара данъци и е останал нетен приход от 7.8 млрд. долара, което означава средно 25.5% данъци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай