Турция маха визите за страните от Шенген

Турция маха визите за страните от Шенген | StandartNews.com

Турция прие закон за отмяна на визовите ограничения за страните от шенгенската зона. Новите текстове обаче са с условие - те ще влязат в сила от момента на отмяна на визите за турски граждани от страна на Европейския съюз.

Така Анкара подготви предварително необходимата законова база за това ключово събитие в отношенията й с Брюксел. Утре Европейската комисия трябва да разгледа доклада за напредъка в преговорите с Турция по визовата либерализация. В случай, че той бъде одобрен, фактически ще започне подготвителният процес за падане на визите от 30 юни. 

За да имат турските гражадни безвизов достъп до ЕС, Анкара трябва да изпълни 72 критерия на Съюза. Според някои информации Турция е завършила процеса и сега очаква решението на Европейската комисия, съобщава БНТ. 

На 18 март Турция и ЕС постигнаха споразумение за борба с нелегалната миграция, в рамките на което се договориха да ускорят работата по отмяна на шенгенските визи за Турция и да започнат визовата либерализация не през 2017 г., както бе планирано по-рано, а още от юли тази година.

Заедно с визовата либерализация Турция ще трябва да подпише и да започне да изпълнява споразумение за реадмисия с ЕС. Този документ може да бъде подписан и независимо от визовите въпроси, но турската страна настоява двете споразумения да бъдат свързани.Южната ни съседка на няколко пъти изтъква, че няма да изпълнява споразумението за реадмисия, ако не бъде решен въпросът за пълна отмяна на визите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай