Индия ликува след Брекзит

Индия ликува след Брекзит | StandartNews.com

Бизнесмените от Азия се оглеждат за изгодни имоти след падането на лирата

Докато цяла Европа се чуди какво следва след решението на британците за напускане на ЕС, се оказа, че за определени страни и за някои компании това е добре дошло.

Веднага след като резултатите от референдума станаха ясни, Би Би Си побърза да определи Индия като един от печелившите в приближаващия развод между Обединеното кралство и ЕС. Неведнъж индийският премиер Нарендра Моди е заявявал, че входът на страната му към Европа е именно Великобритания. Днес обаче на индийците ще им се наложи да се приспособят към променящия се континент.

Индия е един от най-големите инвеститори на Острова. Във Великобритания има около 800 индийски компании, в които са наети повече от 110 хил. души, като много от тези компании работят и с европейския пазар. Групата "Тата" оперира в 19 отделни компании в Обединеното кралство, включително Ягуар Ленд Роувър (20% от продажбите идват от Европа), чайовете "Тетли" и най-големият производител на стомана в страната "Тата Стийл". Индийският софтуерен сектор изкарва почти 22 млрд. паунда годишно от Европа. Определено всяка една компания ще преосмисли стратегиите си за развитие на Острова, но според някои отслабването на британската валута може да е добра новина.

"С по-ниската стойност на паунда изведнъж Великобритания ще е много по-добър търговски център за индийските компании", казва Ананд Махиндра, който е председател на един от най-големите конгломерати в Индия.

Други също се надяват, че Брекзит може да даде тласък на търговските връзки между двете държави. Вносът и износът между тях нараства, но Великобритания е едва на 12-то място по големина сред търговските партньори на Индия, нареждайки се далече зад други европейски страни като Германия и Швейцария. Азиатската страна е в процес на преговори за споразумение за свободна търговия с ЕС, но за момента те са в застой заради няколко ключови въпроса. Излизането на Великобритания от съюза обаче дава на индийците някои надежди, че ще могат да проведат разговор за двустранен търговски договор с кралството. Това обаче ще трябва да се случи със следващия обитател на "Даунинг Стрийт" 10.
От "Уолстрийт Джърнъл" също смятат, че Индия би могла да се възползва от неочакваното решение на британците. На първо място, от изданието твърдят, че след евентуален Брекзит за индийците ще е много по-евтино да пътуват и да учат във Великобритания. На второ място, анализаторите поставят лесното изкупуване на недвижими имоти. Индийци и британци от индийски произход вече притежават някои видни имоти в Лондон, включително Гросвенор Хаус Хотел и сградата на МакДоналд Хаус в луксозния квартал Мейфеър, както и сградата близо до Бъкингамския дворец, която някога е била оперативен център на Уинстън Чърчил по време на Втората световна война. От "Уолстрийт Джърнъл" смятат, че чуждестранните инвеститори ще гледат да се сдобият с повече индийски акции, тъй като виждат, че икономиката на страната се справя сравнително добре с по-висок растеж и намаляване на инфлацията. И не на последно място, все още не е ясно как имиграционните политики на Великобритания ще се променят след Брекзит, но някои смятат, че ако Обединеното кралство наложи работни ограничения за гражданите на ЕС, това би могло да осигури по-големи шансове за индийците, които искат да кандидатстват за работни визи.

Според сайта "Ей Би Си Нюз" пък сред малкото печеливши при евентуален Брекзит може да се окажат австралийските винопроизводители. Най-големият вносител на австралийско вино е именно Обединеното кралство и местните производители смятат, че излизането на страната от ЕС може да направи вноса на виното във Великобритания по-евтин. За да внасят австралийците, в момента плащат такси, каквито страните членки на ЕС нямат, което ги поставя в неизгодно положение. От "Уайн Аустрелия" смятат, че тези такси може да бъдат премахнати, което ще направи и австралийското вино по-евтино за купувачите на Острова.

Преди няколко дни британският "Сън" публикува материал, в който твърди, че магазините "Алди" и "Лидл" ще успеят най-добре да се възползват от евентуален Брекзит в сравнение с другите супермаркети. Според анализатори немските вериги ще процъфтяват, докато останалите магазини ще бъдат изправени пред доста по-големи разходи. Специалист от "Кантар Ритейл" предупреждава, че традиционните британски супермаркети ще бъдат засегнати и от това, че цените на пресните продукти ще вървят нагоре, след като голяма част от тях са с произход от ЕС. В случая на "Теско", например, почти 50 на сто от маслото и сиренето, което се консумира във Великобритания, идва от мляко, произведено на европейските пазари. В доклада на "Кантар Ритейл" се упоменават няколко фактора, които биха помогнали на немските супермаркети да абсорбират нарастването на цените на хранителните продукти и инфлацията - а именно ограничен обхват, икономични вериги за доставки при търговията на дребно и най-важното икономии от мащаба. Според анализаторите от огромно значение за успеха на "Алди" и "Лидл" е, че в опитите си да позиционират като магазини с редовни седмични клиенти двата супермаркета драстично увеличават и подобряват свежите си оферти с продажба на пресни плодове, зеленчуци, месо и хляб.
През миналата седмица други специалисти и анализатори се опитаха да определят основните професии и отрасли, които ще се развиват в положителна посока в следващите години дори при Брекзит.

Кой може да спечели

Агенции за подбор на персонал

Всички очакват, че решението за Брекзита ще е последвано и от много съкращения и уволнения, но там, където има съкращения, има и наемане. Със слуховете около американските инвестиционни банки Goldman Sachs и Morgan Stanley, че може да преместят служителите си в други страни, то Дъблин и Франкфурт изглежда, че ще са най-облагодетелствани. Преди дни двете банки отрекоха спекулациите около тях, но въпреки това е сигурно, че местни и международни агенции за подбор на персонал за определени индустрии ще се радват на краткосрочен бум.

Счетоводители и ИТ специалисти

Анализатори смятат, че около Брекзит множество изпълнителни директори на големи компании ще се стреснат и ще имат много въпроси, свързани със структурите в техните фирми. Например, трябва ли да има нови дъщерни дружества, които да обслужват ЕС и Великобритания отделно? Как да създадем такива? Какви биха били данъчните последици? Как това променя финансовата отчетност? За всички тези въпроси и промени ще са нужни специалисти в конкретната област, които да отговорят и да задвижат процесите.

Пътуване и туризъм

Силният спад не само при паунда, но и при други валути, ще направи пътуването до Обединеното кралство доста по-евтино.

Търговия на дребно

И докато туристите посещават Великобритания, те ще могат да се възползват от обменния курс и от британските запаси на луксозни стоки, ако на някой например му трябва палто "Бърбъри". Въпреки че почти няма анализатори, които да смятат, че туризмът и търговията ще вървят нагоре при евентуално напускане на ЕС. Вместо това повечето хора ще бъдат притеснени от икономическата несигурност и намаляването на разходите.

Фермери

Както вече бе споменато по-горе, около производителите на австралийско вино, по същия начин могат да се облагодетелстват и фермерите в Австралия и Нова Зеландия, които може да получат неограничен достъп до британския пазар, известен още като Британска офшорна ферма, преди формирането на европейския пазар. Този достъп досега бе заменен със строги квоти и тарифи, но ако Великобритания наистина излезе от ЕС, тя ще може отново да възстанови достъпа до стария си пазар, което ще се случи за сметка на европейските фермери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай