Руснак, узбек и киргиз стоят зад ада на "Ататюрк"

 Руснак, узбек и киргиз стоят зад ада на "Ататюрк" | StandartNews.com

Разследващите власти в Турция с нови подробности за жестокия атентат, който окървави третото по големина летище в Европа. Камикадзетата от "Ататюрк" са руснак, узбек и киргиз, съобщава CNN. 

Силите на реда са щурмували 16 различни адреса тази сутрин, като сред арестуваните има трима граждани от бившите съветски републики в Азия – от Дагестан, Киргизстан и Узбекистан. "Стандарт" припомня, че адските взирове и стрелбата на летището отнеха живота на 42 души, а 239 ранени са ранените. 

Директорът на ЦРУ Джордж Бренан е категоричен, че зад терористичния акт стои радикалната групировка „Ислямска държава". Според Бренан в повечето случаи джихадистите не поемат отговорност за атаките, които извършват в Турция.

Американският президент Барак Обама, който е в Канада за среща на върха на държавите от Северна Америка, съобщи, че институциите във Вашингтон са предложили цялата си помощ на своя съюзник Турция след кървавата атака на летището в Истанбул. Той обеща да работи заедно с Анкара срещу тероризма. Още в първите часове след трагедията Обама осъди остро кървавото нападение и обяви, че в този труден час американците стоят зад турския народ.

Местната медия „Йени Шафак" пише, че за организатор на атаката е заподозрян мъж на име Ахмед Чатаев от чеченски произход. Чатаев е идентифициран в списъка на ООН за санкции като лидер на „Ислямска държава", отговарящ за обучението на рускоговорящите екстремисти и е издирван от руските власти.

Вестник „Хюриет" назовава един от атентаторите като Осман Вадинов - също чеченец, като пише, че той е дошъл от Ракка – сърцето на контролираната от „Ислямска държава" територия в Сирия.

Всички подробности за жестокото нападение и разследването по него четете в темата на "Стандарт"!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай