ВИДЕО: Границата между комплимента и сексуалния тормоз

ВИДЕО: Границата между комплимента и сексуалния тормоз | StandartNews.com

Ню Йорк. Жена, облечена в неутрални черни дрехи, излиза на разходка по улиците на Ню Йорк. Подсвиркват й, намигат й, подвикват й, предлагат й телефонни номера, преследват я... Къде минава границата между комплиментите и сексуалния тормоз изследва видеопроекта на организацията Hollaback! "10-часова разходка на жена в Ню Йорк". За 10 часа в различни квартали на града жената получава над 100 сексуални подвиквания, без да се броят намигванията и подсвиркванията. Те идват от мъже на различна възраст, с различен произход и социален статус.

Актрисата Шошана Робъртс по никакъв начин не предизвиква минувачите и не "си го търси", каквото е най-честото оправдание за сексуалния тормоз от непознати, а дори и за изнасилванията. Краткото филмче показва колко лесно се преминава от безобидното подвикване на случайни мъже по улицата до потенциално застрашаващи жената действия като това непознат и физически многократно по-силен мъж да върви редом с нея в продължение на много време и да настоява за запознанство, размяна на телефонни номера или други форми на внимание. 

Подвикването и сексуалните намеци от мъже към непознати жени на жаргон се наричат "Holla", оттам и името на организацията Hollaback, за отвръщане и прекратяване на тормоза. Експертите, които изучават явлението, смятат, че това поведение произтича от възприемането на жените в обществото единствено като сексуални обекти и внушението, че те не могат да решават сами какво да правят с телата си. Част от тази обективизация са още порноиндустрията, агресивният маркетинг на козметични продукти, посланията в попмузиката и не на последно място начинът, по който биват оправдавани изнасилвачи и вината бива прехвърляна върху жертвите. 

Изгледайте видеото и преценете доколко "безобидните комплименти" могат да бъдат нежелани и плашещи, и какво може да се направи по въпроса:

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай