Във Венецуела пазаруват с пръстови отпечатъци

Във Венецуела пазаруват с пръстови отпечатъци | StandartNews.com

Венецуела ще въведе система за пазаруване чрез вземане на пръстови отпечатъци, за да се пресекат злоупотребите в магазините, съобщи Ройтерс. Биометричната система ще бъде създадена в момент, в който Венецуела страда от недостиг на много стоки. Тя ще попречи на клиентите на магазините да купуват по няколко пъти и в големи количества едни и същи продукти, за да ги изнасят после контрабандно в съседните страни.

Новината за създаването на биометричната система съобщи лично в реч по телевизията президентът Николас Мадуро. Не става ясно обаче дали системата ще бъде внедрена в магазините в цялата страна или само в щатите, които са близки до границите с други латиноамерикански държави.

Венецуела страда от недостиг на различни продукти като например олио или тоалетна хартия. Ценовият контрол и големите субсидии позволяват на много венецуелци обаче сега да купуват продукти в големи количества, а после да ги изнасят контрабандно в Колумбия срещу добра печалба.

Лукс в страната вече е и уискито. Преди години Венецуела бе най-големият потребител на напитката в Латинска Америка и един от шестте основни пазари в света. Миналата година обаче продажбите се свиха с 30%, очаква се тенденцията да продължи и през тази. Огромната инфлация прави напитката непосилен лукс за много венецуелци. В допълнение и държавният валутен контрол усложнява живота на вносителите. Те нямат достатъчно долари, за да купуват известни марки от Шотландия и Ирландия. Това обаче не означава, че хората пият по-малко, просто залагат повече на евтиния местно произвеждан ром.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай