Табаре Васкес спечели президентските избори в Уругвай

Табаре Васкес спечели президентските избори в Уругвай | StandartNews.com

Kандидатът на лявата коалиция в Уругвай Табаре Васкес спечели балотажа на президентските избори в страната в неделя, предадоха световните медии.

Васкес спечели 52.8% от гласовете, а десният кандидат Луис Лакале Пу събра 40.5%. Пу призна загубата си още след предварителното преброяване, което сочеше лесна победа за Васкес, а поддръжниците на управляващия "Широк фронт" започнаха празненства по улиците на Монтевидео.

Васкес е уважаван онколог, който обедини "Широк фронт" в края на 90-те години и ги доведе на власт през 2005 г., с което сложи на продължилото две десетилетия управление на консерваторите.

По време на президентския си мандат между 2005 г. и 2010 г. той води политика на смесица между социални програми и пропазарни мерки, които позволиха на Уругвай да постигне стабилен растеж и да намали бедността в страната.

Президентският пост досега се заемаше от Хосе Мухика, приятел и съюзник на Васкес, известен със скромността си и близостта си с избирателите, което му спечели почти универсална подкрепа в страната.

В края на първия си мандат Васкесс е радваше на подкрепата на повече от 70% от уругвайците, но конституцията забранява един и същ човек да заема президентския пост за два последователни мандата.

Сред основите проблеми пред новото му управление ще бъде борбата с широкоразпространената престъпност и проблемите на образователната система. В кампанията си Васкес обеща да увеличи държавните разходи за образование да намали държавните разходи.

Сред интересните реформи по време на втория мандат на Васкес е и легализацията и началото на контролирано от държавата производство и продажба на канабис.

В рамките на управлението на Мухика бяха легализирани и хомосексуалните бракове и абортите, което спечели на Уругвай славата на една от най-либералните държави в Южна Америка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай