Стрелците от Калифорния вдъхновени от ИД

Стрелците от Калифорния вдъхновени от ИД | StandartNews.com

Съпрузите Саид Фарук и Ташфин Малик, които застреляха 14 души на коледно парти в Сан Бернардино, са поддържали връзки с екстремисти и се вдъхновявали от групировката "Ислямска държава", съобщават американските медии като се позовават на източници от полицията. При разследването в дома им бил открит цял арсенал от оръжия и боеприпаси, като се смята, че смъртоносната атака е била планирана.

Вчера служителите на реда потвърдиха, че Фарук е поддържал връзка с екстремисти чрез социалните мрежи. Си Ен Ен пък съобщи, че съпругата му е изразила подкрепа към лидера на екстремистите от "Ислямска държава" Абу Бакр ал-Багдади. Тя написала това във Фейсбук, скрита зад профил с чуждо име. Смята се, че смъртоносната атака не е била организирана от терористите от ИД, но е била вдъхновена от дейността на групировката.

При претърсването на дома на семейството било установено, че те тайно и методично са складирали ужасяващ арсенал от оръжия и експлозиви, подготвяни за атаката. Полицията разкри, че в момента, в който нападателите са били ликвидирани, те са имали в себе си над 1 600 куршуми, а след обиска на дома им там са открити още 3 000 муниции, както и 12 тръбни бомби и инструменти, които могат да бъдат използвани за приготвяне на експлозиви.

Междувременно всичките 14 загинали при стрелбата бяха идентифицирани, като по-голямата част от тях се оказаха колеги на Фарук. Сред жертвите е майка на 3 деца, която успяла да избяга от ислямския екстремизъм в Иран преди години. Приятел на един от загиналите пък разказва, че Фарук и убитият мъж са имали разгорещен разговор за исляма две седмици преди стрелбата. Друг от загиналите пък, 52-годишният евреин Николас Таласинос, често спорел по религиозни теми с убиеца.
Въпреки това приятелите и познатите на Саид и Ташфин твърдят, че не е имало никаква индикация, че те могат да извършат такова ужасно деяние. Те са определяни като много учтива и консервативна семейна двойка. Единственият случай, в който те са виждали Фарук да се подразни е бил, когато няколко човека са се шегували с дългата му брада и начина, по който изглежда.
Същевременно техните познати са забелязали, че Фарук, който е смятан за примерен мюсюлманин, преди три седмици е спрял да посещава местната джамия, в която е ходел всеки ден в продължение на години. Смята се, че Саид е посещавал няколко пъти различни държави в Близкия изток, но все още не се уточнява кои освен Саудитска Арабия.

Михаела ВИТАНОВА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай