САЩ открива военна сила срещу Ислямска държава

САЩ открива военна сила срещу Ислямска държава | StandartNews.com

Съединените американски щати ще подкрепят с военна сила формирования на силите на умерената опозиция в Сирия, обучени от инструктори на САЩ. Информацията бе потвърдена от официалния представител на Съвета за национална сигурност към Белия дом Алистър Бески, предаде „Уолстрийт джърнъл".

Според източници на вестника "президентът Барак Обама е разрешил да се използва авиация за защита на новите сили в Сирия, подкрепяни от САЩ, в случай, че те са нападнати от правителствени войски или други групи". "Тази стъпка може да увеличи риска от открит конфликт между САЩ и режима на сирийския президент Башар Асад", констатира вестникът

Шефът на Пентагона Аштън Картър неотдавна призна, че американската програма за подготовка на формированията на умерената сирийска опозиция среща трудности и сега в нея участват едва 60 души. По думите на Картър, този малък брой се дължи на "щателната проверка и процеса на подбор" на кандидатите за военна подготовка. По-късно Белият дом потвърди информацията.

В статията пише още, че Пентагонът ще осъществява „настъпателни въздушни операции", за да подкрепи опозицията в борбата срещу „Ислямска държава", но не и срещу силите от Дамаск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай