САЩ и Русия с мирен план за Сирия

САЩ и Русия с мирен план за Сирия | StandartNews.com

Съединените щати и Русия се споразумяха за мирен план за Сирия. Двете страни одобриха план за намаляване на насилието в страната и постигане на политически преход след продължилата над пет години гражданска война. Това стана ясно от думите на държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Споразумението, сключено с руския външен министър Сергей Лавров, може да се окаже повратна точка в конфликта, ако бъде приложено, изтъкна държавният секретар на САЩ на съвместна пресконференция с руския си колега.

Ако примирието се запази една седмица, американските сили ще приемат да сътрудничат с руската армия в Сирия, добави държавният секретар на САЩ. Москва отдавна иска такова сътрудничество, съобщава АФП.

"САЩ приемат да направят една допълнителна стъпка, защото смятаме, че Русия и моят колега Сергей Лавров имат възможност да окажат натиск върху режима на сирийския президент Башар Асад, за да се сложи край на този конфликт и да седнем на масата за преговори", добави американският държавен секретар. И уточни, че действията срещу Фронта "Ан Нусра" са в интерес на САЩ и не са отстъпка пред Русия.

Според споразумението прекратяването на военните действия ще започне след залез слънце на 12 септември. Седем дни след това страните ще създадат общ център за борба срещу членовете на терористичните групировки ИДИЛ и „Джебхат ан Нусра".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай