Кери заплаши Турция с изключване от НАТО

Кери заплаши Турция с изключване от НАТО  | StandartNews.com

Предайте ни Гюлен, край на дружбата, ако искате още доказателства срещу него, обяви Йълдъръм. Много хора бяха бързо арестувани, явно отмъщението ескалира, предупреди държавният секретар на САЩ

Отношенията между САЩ и Турция се изостриха още повече вчера, три дни след опита за преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган. Американският държавен секретар Джон Кери заплаши страната с изключване от НАТО, а Анкара от своя страна разкритикува отказа на Вашингтон да екстрадира духовника Фетуллах Гюлен.

Може да има риск за членството на Турция в НАТО, ако страната изостави демократичните принципи, предупреди Кери, цитиран от "Вашингтон пост". "НАТО има изискване по отношение на спазването на демокрацията", посочи държавният секретар на САЩ. И припомни как Анкара многократно го е уверила, че правителството ще спазва законите. Но в крайна сметка НАТО ще прецени дали това е така, допълни Кери. "Очевидно много хора бяха арестувани, и то много бързо. Нивата на отмъщение очевидно ще бъдат значителни през идващите дни. Надявам се да можем да работим по конструктивен начин, който да предотврати негативните ефекти", подчерта Джон Кери.

Турската страна също отправи заплахи към Вашингтон по адрес на дружбата между двете страни. Турция може да преразгледа приятелските си отношения със САЩ, ако те не предадат ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, който се смята за един от вдъхновителите на опита за държавен преврат, предупреди премиерът Бинали Йълдъръм. "САЩ са наш приятел и стратегически партньор. Ние поддържаме с тях тесни отношения. Но аз им казах, че тук има глобална заплаха, опит да се свали законният режим. Тук няма никаква религия или религиозни ценности", подчерта той. Йълдъръм отбеляза, че ако Вашингтон, както и преди още иска доказателства за участието на Гюлен, тогава може да се преразгледа дружбата с тях. По-рано Кери призова за ясни доказателства за участието на Гюлен в опита за преврат, за да има основание за екстрадирането му.

Хиляди турци също призоваха за връщането на духовника, определен за враг номер едно от турския президент Реджеп Ердоган. На сайта на Белия дом е качена петиция с настояване Гюлен да бъде екстрадиран.
"На 15 юли 2016 г. имаше опит за преврат за свалянето на законното и демократически избрано правителство на Турция. Оттогава стана ясно, че организаторите са малка група войници, лоялни на Фетхуллах Гюлен и неговата терористична организация", пише в петицията. В нея се посочва, че Турция, отдавнашен съюзник на САЩ в Близкия изток, е класифицирала Гюлен като терорист и президентът на САЩ Барак Обама трябва да съдейства на турското правителство за екстрадирането на Гюлен.

Самият Гюлен многократно отрече да стои зад опита за преврат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай