И шефът на полицията във Фъргюсън подаде оставка

И шефът на полицията във Фъргюсън подаде оставка | StandartNews.com

Шефът на полицията във Фъргюсън Томас Джаксън подаде оставка. Това е поредна оставка след федералния доклад за открити расови предразсъдъци в неговия отдел, съобщи BBC.

Той е шестият представител на властите, който напуска своя пост след разкритията на Министерството на правосъдието. Оставката на Джаксън влиза в сила от 19 март. Кметът на града Джеймс Ноуълс наерече шефа на полицията "почтен човек" и поясни, че инициативата за оттеглянето е дошла от самия него. По думите му, Джаксън е споделил, че най-добрият начин за промяна е намирането на друг директор на полицията. 

Томас Джаксън беше разкритикуван, след като защити използването на гумени патрони и сълзотворен газ срещу протестиращите след убийството от полицая Дерън Уилсън на невъоръжения чернокож младеж Майкъл Браун през август 2014 година. Срещу Уилсън не бяха повдигнати обвинения, но той се оттегли от поста си. Убийството доведе до национални шествия и протести.

Министерството на правосъдието на Съединените Щати започна свое разследване и след резултатите, уличаващи властите в дискриминация, в началото на седмицата оставки подадоха двама от разкритикуваните в доклада - общинският съдия Роналд Брокмейър и административният ръководител на Фъргюсън Джон Шау.

Междувременно двама полицаи бяха отстранени временно от длъжност и по-късно подадоха оставка, а друг служител беше уволнен.

Междувременно двама полицаи са ранени в резултат на стрелба по време на протест в близост до полицейското управление във Фъргюсън. По данни на изданието St. Louis Post-Dispatch, протестите в района на управлението са прераснали в сблъсъци с полицията, след което е била произведена стрелба. Ранените вероятно не са работили в полицейското управление във Фъргюсън. Те са хоспитализирани. Засега няма информация за състоянието им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай