Хилари Клинтън: САЩ трябва да води борба срещу "джихадитския тероризъм"

Хилари Клинтън: САЩ трябва да води борба срещу "джихадитския тероризъм" | StandartNews.com

Хилари Клинтън  не определи изрично като терористичен акт стрелбата в Калифорния, но заяви, че САЩ трябва да водят борба срещу "насилието на джихадисткия тероризъм", предаде Франс прес, цитирани от "Дарик". Клинтън е фаворит за номинацията на Демократическата партия за президент на САЩ.

При посещението си вчера в завод в Нашуа, Ню Хемпшър, тя заяви, че е важно американците да се чувстват защитени. "Когато отивате да пазарувате, когато отивате на работа, на кино или в църквата, когато карате децата си на училище - вие заслужавате да сте в безопасност", каза тя.

Макар да подчерта, че е рано да се определят категорично мотивите на двойката, извършила убийствата в Калифорния, Клинтън предупреди за "опасността от разпространяването на джихадисткия тероризъм и неговото влияние, което подтиква все повече и повече хора да извършват тези ужасни актове на насилие по целия свят".

Трябва да се борим срещу тях по въздух, по суша и в киберпространството, каза тя, перифразирайки Уинстън Чърчил за войната срещу нацистите. "Те са толкова добри в интернет, във вербуването, в пропагандата, те са добри дори в това да вдъхновяват актове на насилие. Така че, ние наистина трябва да приемем нещата сериозно и трябва да накараме останалата част от света да се присъедини към нас" в борбата срещу екстремизма, заяви Клинтън.

Републиканските претенденти за президентския пост вчера се надпреварваха да определят стрелбата в Калифорния като признак, че американците са заплашени от вътрешен ислямски екстремизъм. По време на годишната конференция на Републиканската еврейска коалиция те един след друг предупреждаваха за заплахата от ИД и обещаваха да предприемат мерки срещу групировката, предаде Ройтерс. Те побързаха да свържат стрелбата с възможността за местни радикали.

Не може да има съмнение, че става дума за опит да бъде унищожен нашия начин на живот, заяви Джон Кейсик, губернатор на Охайо. "Щом един център за хора с ментални увреждания в Сен Бернардино, Калифорния, може да е мишена на терористична атака, значи всяко място в Америка е мишена за терористична атака. Трябва да се приемем идеята, че сме в разгара на следващата световна война", каза губернаторът на Ню Йорк Крис Кристи. Сенаторът от Тексас Тед Круз се включи в критиката към Обама, който по думите му не е предприел стъпки да защити САЩ, и заяви че е време за "военновременен президент". Доналд Тръмп, който според анкетите е фаворит на републиканските избиратели, заяви, че атаката в Калифорния вероятно е свързана с "радикалния ислямски тероризъм", и обвини Обама, че отказва да използва този термин. Карли Фиорина заяви, че "всичко сочи към "домашна" терористична атака.

Бившият губернатор на Флорида Джеб Буш и сенаторът от щата Марко Рубио се въздържаха да обявят стрелбата за дело на вътрешни джихадисти, докато тя все още се разследва. Буш почете жертвите с минута мълчание, а Рубио заяви, че Западът води война срещу "радикалния апокалиптичен ислям". Не бива да отделяме заплахата срещу Ерусалим и Тел Авив от заплахата срещу Париж, Лондон, Ню Йорк или Маями, каза той.

Сенаторът от Южна Каролина Линзи Греъм, външополитически ястреб, който иска изпращането на повече американски войници в Ирак, заяви, че като президент би водил агресивна политика спрямо ИД. "Ще избием всеки един от тези копелета, когото можем да открием", закани се той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай