Кралев: Не може да има елитен спорт без лицензирана лаборатория

Кралев: Не може да има елитен спорт без лицензирана лаборатория | StandartNews.com

София. Красен Кралев ще настоява да бъдат въведени допинг проби и при подрастващите спортисти. "Ако за елитните състезатели има ясен и строг регламент, младото поколение все още има възможност почти безнаказано да използва забранени вещества, които освен всичко друго вредят сериозно и на здравето. Трябва да пазим децата си. Ще разработим мерки, така че да има контрол и при подрастващите", заяви спортният министър. Кралев откри първата Национална антидопингова конференция у нас.

Очаква се форумът да помогне на българския Антидопингов център най-после да получи международен лиценз, който се чака от четири години. Той бе създаден в края на 2010 г. и досега държавата е инвестирала в неговото развитие около 10 млн. лв. "Мисля, че нашата лаборатория отговаря на международните стандарти. Поръчали сме одит на цялата дейност до момента и на ситуацията с лабораторията, така че да бъдем изключително точни и адекватни във взимането на решенията. Ще положим максимум усилия, за да получим този сертификат, защото не е възможно да съществува елитен спорт без лицензирана лаборатория", коментира Кралев след официалното откриване.

На форума присъстваха шефове от световната антидопингова агенция (WADA). Спортният министър подчерта, че ще предприеме всички необходими действия за акредитацията на лабораторията ни и че ММС ще работи съвестно и отговорно в партньорство с WADA, за да отговори на очакванията на Световната антидопингова агенция, а също и на Института на антидопинговите организации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай