УЕФА плаши Блатер с бойкот

УЕФА плаши Блатер с бойкот | StandartNews.com

Не мога да наглеждам всички, измъкна се босът

Платини лобира спешно за йордански принц

Президентът на УЕФА Мишел Платини е поиска оставката на Сеп Блатер след скандала, който разтърси ФИФА. Както е известно 14 функционери на централа бяха задържани по настояване на ФБР в обвинения за корупция, рекет и пране на пари. Французинът разкри, че вчера сутринта се е срещнал с Блатер на спешното заседание на УЕФА. На него европейската футболна централа взе решение да участва в конгреса на ФИФА и се отказа от намерението си за бойкот, което бе изявено ден по-рано по време на финала на Лига Европа във Варшава.

Платини обаче нареди да се гласува твърдо против Блатер. "Той създава лош имидж на ФИФА. Не ми беше лесно да кажа това на приятел. Направих го с тъга и сълзи в очите. Той ми отвърна, че е твърдо късно и смята да се бори за пети мандат", сподели Платини пред медиите. Шефът на УЕФА заяви, че Блатер може да бъде победен на днешните избори. "Преди това, което се случи в последните дни - не вярвах, но сега той може да бъде победен. На хората вече им писна. Смятам, че ще има много промени", заяви обнадеждено французинът. Той изрази своята подкрепа за конкурента на Блатер на конгреса - принц Али Бин Ал Хюсеин от Йордания.

"Принц Али е млад и амбициозен и затова го подкрепям. Смятам, че ще свърши много добри дела. Той няма нужда от пари. На срещата на членовете на УЕФА повечето заявиха, че ще подкрепят принц Али. Минимум 45 или 46 от всичките 53 европейските асоциации ще гласуват за него. Ще се опитам да убедя и останалите", коментира президентът на УЕФА. Той не изключи възможността за бойкот на Световното през 2018 г., ако Блатер спечели днешните избори. Русия и Испания са единствените членове на УЕФА, които заявиха твърдо, че ще подкрепят Блатер. Източници от европейската футболна централа споделиха, че принц Али им е заявил, че се ползва с подкрепата на над 60 футболни асоциации извън Европа.

Самият Сеп Блатер бе като от камък по време на изявлението на откриването на 65-ия конгрес на ФИФА вчера. "Много хора ме считат отговорен за нещата, които се случиха. Не мога наглеждам всички през цялото време. Ще сътрудничим на властите, за да сме сигурни, че всички виновници ще бъдат разкрити и наказани. Няма да позволя действията на няколко човека да унищожат делата на тези, които работят толкова здраво в полза на футбола", оправда се президентът на ФИФА. Той даде и рецептата, с която организацията ще изчисти името си. "На днешния конгрес имаме шанса да тръгнем по дългия път за възстановяване на вярата в нас.

Ще спечелим доверието отново със собствените си действия и начина, по който действа всеки от нас", заяви оптимистично швейцарецът. Блатер заяви, че следващите месеци да бъдат трудни за ФИФА и очаква още лоши новини. 79-годишният швейцарец все още има големи шансове да спечели пети мандат като президент на ФИФА. Той се ползва с безрезервната подкрепа на африканските футболни асоциации, които изграждат най-голямата конфедерация член на ФИФА. Голяма част от Азиатската футболна конфедерация също е на негова страна. За победа на първи тур той се нуждае от подкрепата на две трети от всички футболни асоциации, които членуват във ФИФА. В случай, че се стигне до втори тур победител е този, който събере повече гласове.

Мистър 10% е къртицата

70-годишният американец Чък Блейзър ще бъде най-важният свидетел по делото срещу обвинените в корупция чиновници на ФИФА. Блейзър е бивш Генерален секретар на CONCACAF в периода 1990-2011 г. и бивш член на Изпълкома на ФИФА между 1996 и 2013 г. През последните години ФБР и данъчните в САЩ са по петите на Господин 10 процента, както е известен Блейзър във футболните среди, по обвинения за присвояване на десетки милиони долара. Това го принуждава да сътрудничи на властите. Блейзър организира поредица срещи с други високопоставени лица на ФИФА и използва случаите, за да записва разговорите си с тях, които помагат на ФБР за разследването им.

Щерката на швейцареца: Татко е оцелее отново

Дъщерята на Сеп Блатер Корин се втурна да брани татко си в навечерието на изборите за шеф на ФИФА. Тя бе категорична, че той е чист като сълза. "Баща ми понесе много критики. Това не е само от сега, винаги е едно и също. Но той ще оцелее, каквото и да става на 29-ти май", отсече щерката на Блатер.
Най-добрият приятел на Сеп Блатер - Вале Жан-Пол Бригер пък скочил от леглото си и веднага тръгнал към хотела, където бе отседнал президентът на ФИФА, след като разбрал за арестите. "Преди да се срещнем лично, си мислех, защо винаги се случват подобни неща преди избори? Защо точно на Сеп, та той е роден за тази работа", сподели Бригер след срещата си с Блатер. "Той е спокоен. Продължава да прави това, за което е призван. На 79 години е и винаги, когато трябва да направи нещо, го прави с огромна енергичност", каза още Бригер. Той е сигурен, че президентът на ФИФА трябва да бъде преизбран за още един мандат и ще работи дори още по-мотивирано за развитието на футбола. "Двамата с него се забавляваме редовно. Ходихме да гледаме и Федерер. Редовно бяхме и на мачове заедно. Той е добър човек", завърши дружката на Блатер.

Гаранция от Е354 000 измъкна

Джак Уорнър от затвора. Той се прибрал вкъщи, след като прекарал една нощ зад решетките в родината си Тринидад и Тобаго. Уорнър се явил на съд в столицата Порт ъф Спейн, където бе обвинен в 8 корупционни дела. Сега бившият зам. шеф на ФИФА трябва два пъти седмично да ходи до районно управление в Порт ъф Спейн, за да се разписва. Часове преди да се стигне до ареста на Уорнър, той пуснал в социалната мрежа Фейсбук видео в своя защита. "Каквото и да се планира срещу мен, не може да успее", казва в клипа северноамериканецът. "Никой от Щатите не се е свързал с мен. Стана ми смешно, защото никъде не видях сред имената на задържаните това на Сеп Блатер. Не ви ли се струва странно, че САЩ са в основата на скандала, обвиненията и арестите само няколко дни преди конгреса?", каза Уорнър след като бе пуснат под гаранция.

Африка обвини Европа в заговор

Сеп Блатер има твърдата подкрепа на Африка. Това обяви шефът на федерацията на Гвинея-Бисау Мануел Насименто Лопеш. "Аз съм християнин, случващото се в момента е богохулство. Това е някаква конспирация. Тези хора винаги се опитват да бутнат Блатер. Ако насочиш три пръста към някого, винаги трябва да има и един към теб. Ние ще бъдем зад господин Блатер. Номерата на големите европейски страни няма да минат. Откъде да знаем, че утре няма да е по-лошо?, заяви Лопеш. Федерацията на ЮАР веднага се застрахова и обяви, че не е давала рушвети, за да си осигури домакинството на Мондиал 2010. Азиатците пък запасиха дипломатичност. Те отказаха коментари по скандала и обявиха единствено на сайта си, че нещата не са добри за всички.

Разхвърляха задържаните в различни затвори

Функционерите на ФИФА, които бяха арестувани в сряда сутринта, са били пръснати из различни затвори в региона на Цюрих. Това е станало по изричното желание на министерството на правосъдието на САЩ, заявиха от Федералната полиция на Берн. Органите на реда също така споменаха, че всички задържани са били разпитани още в сряда, но все още няма нова информация относно екстрадирането им. Смяташе се, че Хосе Мариа Марин, който е президент на бразилската футболна федерация ще има нужда от медицински грижи, но това беше опровергано от правосъдното министерство.

Федерация се отказа от бившия си шеф

Бразилската футболна федерация предприе крайни мерки, за да изчисти имиджа си. Името на Жозе Мариа Марин бе изтрито от сградата й. Зданието беше открито миналата година й бе кръстено на бившия шеф. Марин обаче е едни от основните заподозрени в корупционния скандал, който разтърси ФИФА. Това даде повод на сънародниците му веднага да се откажат от него. От бразилската футболна федерация не дадоха официално обяснение за действието, но излязоха с изявление за мерките, които ще вземат. Южноамериканците обявиха, че ще направят проверки на всички договори, а Марин трябва да напусне ръководната си позиция до приключването на процеса. Бившият футболист Алекс, който прекара осем години във "Фенербахче", написа гневен пост във "Фейсбук", в който критикува избора на име на сградата. "Тази красива сграда да носи името на Марин е признак на лош вкус. Кръщавайте сградите на хора, които са направили нещо за бразилския футбол. Хора като Гаринча, Алдаир, Нилтон Сантос и др.", изригна той.

Световната централа остава без спонсори

ФИФА е заплашена да остане без спонсори, стана ясно вчера. Повечето от най-големите фирми, които наливаха пари в световната футболна централа, обявиха намерението да се оттеглят. Основният удар ще дойде от американските компании, които реагираха като ужилени след акцията в Швейцария по настояване на ФБР.
"Visa", "McDonalds", "Coka-Cola",
"Nike" са готови да скъсат договорите си.
"Adidas" и още няколко други компании се гласят да ги последват. "Нашето разочарование от ФИФА е наистина голямо. Като спонсори, се надяваме централата да предприеме бързи и незабавни стъпки, за да възстанови имиджа си", казват хора от "Visa". "Ние вярваме в етичната и честна игра в бизнеса. Спортът също трябва да се противопоставя на всяка форма на манипулация или подкуп", коментират от "Nike". Компанията дори предостави на властите всички договори и кореспонденции с ФИФА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай