Синдикати шантажират Франция с Евро 2016

Синдикати шантажират Франция с Евро 2016 | StandartNews.com

Хардлайнерите от френския синдикат "Форс Увриер" ще използват Евро 2016, за да притиснат правителството на Франция да отмени трудовата реформа, която трябва да влезе в сила през лятото. Те се заканиха, че ще блокират всекидневно транспортната система на страната по време на турнира с ефективна стачка. По този начин профсъюзът протестира срещу трудовата реформа "Ел Хомри" - по името на социалния министър Мириам Ел Хомри, и срещу Кодекса на труда, които засягат пряко техните права и облаги. Фрондата превзе страната, алармираха френски медии, правейки аналогия с антироялистките бунтове срещу Луи XIV.

"Решили сме всеки ден, в който се играят мачове от турнира да провеждаме стачки в градовете-домакини, предупреди Патрик Клос, който отговаря за въпросите по транспорта в синдиката. - Ние сме на мнение, че щом законът засяга икономиката на работниците, и ние ще ударим по икономиката на европейското първенство докато законът не бъде оттеглен." Стачките ще засегнат както градския транспорт в градовете домакини, така и в частност трафика на линейки и на сметопочистващите фирми.

Контраразузнаването предупреждава: "Ислямска държава" готви кървава баня

"Ислямска държава" е набелязала Евро 2016 за потенциална мишена, предупреди Ханс-Георг Маасен, шеф на германската Служба за защита на конституцията (контраразузнаването) пред "Райнише пост". Все още няма данни за подготовка на конкретна операция, но очевидно турнирът ги съблазнява, уточнява той. "Ние знаем, че "Ислямска държава" е набелязала европейското първенство, обясни Маасен. - Вече има достатъчно сведения и нарастващ брой индикации за намерения да се атакува." Маасен, който е един от най-осведомените в Европа за поведението на рисковите групи, още преди време поиска повече правомощия за контраразузнаването и предложи затягане на мерките изадължителни електронни проследяващи устройства за осъдените ислямисти. Неговото изявление потвърждава предупреждението на шефа на френската "Вътрешна сигурност" Патрик Калвар, който призна за засечени разговори за планиране на поредица от взривове на възлови места във Франция по време на европейското. "Франция очевидно е най-застрашената, обясни той. - Те ще се опитат да отвърнат възможно най-бързо и ще търсят възможно най-силен отзвук".

Франция е чувствителна на тема атентати след масираната атака през ноември в Париж, при която загинаха 130 човека, а под прицела на терористите попадна и мач на "Стад дьо Франс". На Евро 2016 като най-рискови обаче се смятат не стадионите, а фензоните в градовете домакини, в някои от които посещаемостта ще превишава тази по трибуните.

Отделно синдикатите подготвят стачка на индустриалния сектор в деня на откриването - 10 юни. Тя ще бъде отменена само ако президентът Франсоа Оланд не седне с профсъюзите на масата за преговори. "Топката е в правителството и стачките ще спрат още в понеделник, ако то спре реформите", заявиха от синдикатите. Самият Оланд е непреклонен и на срещата на Г7 в Япония заяви: "Ще продължа напред, защото смятам, че тези реформи са полезни."

В Париж, където Евро 2016 ще се открие с мача Франция - Румъния, се стигна до сблъсъци между маскирани демонстранти и полицията, която беше обсипана с ракети и трябваше да отвърне със сълзотворен газ, за да ги разпръсне. Насилието беше резултат от няколко дни на стачки в енергийния сектор, които доведоха до спиране на част от бензиностанциите заради липса на горива.

С всеки ден до наближаването на Евро 2016 напрежението расте.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай