"Базел" дойде със съдията

Слаб интерес към противника сред феновете, каре асове на гостите аут

"Базел" дойде със съдията | StandartNews.com

С българите ще ядосваме големите, закани се шефът на швейцарците

Съперникът на "Лудогорец" в Шампионската лига "Базел" кацна на летище София заедно с рефера за двубоя Дениз Айтекин. Германецът от турски произход ще даде старт на мача на ст. "Васил Левски" от 21,45 ч. в сряда. Реферът обаче не е бил в самолета на Базел, въпреки че пътува именно от Швейцария. Първоначално съдията е трябвало да кацне с полет от Франкфурт, но заради стачка на "Луфтханза" е излетял от Цюрих. Двата полета кацнаха на летището с разлика от 10 минути, като реферът се засече с футболистите на "Базел" при лентите за багаж. Той обаче излезе чак след като цялата делегация на швейцарския тим беше напуснала аерогарата.

Шефът на "Базел" Бернард Хьослер похвали българския шампион преди мача. "Двата отбора - "Лудогорец" и "Базел", ще опитаме да ядосаме фаворитите "Реал" и "Ливърпул". Вие успяхте на два пъти, имахте голям малшанс срещу англичаните. Ние успяхме да го направим у дома срещу тях. Ще бъде вълнуваща група", каза Хьослер. "Имаме един добър отбор с много добри футболисти, надявам се, че ще покажат играта си и това няма да играе роля. Миналата година беше много трудно. Успяхме да обърнем мача с класата на отделни играчи, след 60 минути не изглеждаше добре. Сега ще бъде толкова трудно, колкото и миналата година. Само "Реал" е фаворит. Отборът ни е сработен, подсилихме се добре през лятото, "Лудогорец" също. Ще видим кой ще спечели", добави Хьослер.

За разлика от посрещането на "Реал" в София преди 3 седмици това на "Базел" мина много спокойно и без истерии. Не повече от 10 фенове стояха чинно за автографи. Играчите на "Базел" естествено не им отказаха. Те бързо се отправиха към автобуса и след това към "Гранд Хотел София", където бяха настанени.

В същото време стана ясно, че централният защитник на швейцарците Фабиан Шер е излекуван от контузията си и най-вероятно ще играе в мача. Треньорът Пауло Соуса ще вземе финалното си решение днес след късен тест.

Двубоят със сигурност ще пропуснат капитанът Маркос Щрелер, защитниците Валтер Самуел и Беранг Сафари. Матиас Делгадо също няма да е на разположение на треньора Пауло Соуса. Четиримата дори не пътуваха с отбора.

Българите загубиха незаслужено

от "Ливърпул" и от "Реал", сподели защитникът на "Базел" Арлинд Айети на летище "София". "Ще бъде със сигурност труден мач. И за нас ще е тежко, но имаме достатъчно срещи заедно - сработен отбор сме. Анализирахме съперника добре и се надявам да вземем най-доброто от мача. Щрелер е важна част от отбора, нуждаем се от него във всеки мач, но мисля, че имаме достатъчно добри играчи напред и се надявам да се справим и без него", поясни Айети.

Иван Русия: "Лудогорец" има болни амбиции

Българският национал и футболист на "Базел" Иван Иванов кацна с швейцарците в София. Защитникът е контузен и ще пропусне мача. Той обърна внимание на българските журналисти:

- Иване, какви са очакванията ти за мача?

- Интересен мач ще е. "Лудогорец" ще се опитат да вземат максималния брой точки предвид факта, че се представиха много на ниво в първите си два мача. Ние също идваме за победата. Ако успеем да ги спечелим, пътят към второто място ни се отваря.

- С какво този мач ще е по-различен от тези между "Лудогорец" и "Базел" преди година?

- "Лудогорец" вече е малко по-опитен. Имат и самочувствие. Мислят си, че ще могат да вземат 3 точки от нас.

- Има ли аргументи "орлите" да претендират за успех?

- Да, разбира се. Имат шанс. Но "Базел" е по-силен. С оглед на това, че бихме "Ливърпул", се целим в това второ място.

- А според теб какви са шансовете на "Лудогорец" за второто място?

- Ами те имат някакви болни амбиции. Не ги подценявам. Те са добър отбор, постигат много за България. Но трябва да гледат вътрешното първенство. Тези мачове за тях може би са повече за престиж, за опит. Мисля, че утре ще бием с 2:1.

- Какво знаят съотборниците ти за българския шампион?

- Наясно са. Преди година играхме с тях. Нещата чак толкова много не са се променили. Аз не съм си говорил с тях, защото ходя един път в седмицата там. Говорих с треньорите. Те са изненадани от "Лудогорец".

- Как върви твоето възстановяване?

- Рано е да се каже. Започвам да ходя самостоятелно. Важното е, че когато започна да тичам, да се чувствам стабилен.

- Ще може ли националният отбор да се класира за европейското?

- Имаме сили за третото място. По-важните мачове ще бъдат есента догодина. Аз съм твърдо зад Любо Пенев. За мен той е най-добрият вариант за селекционер.

- Дай прогноза за "Левски" - ЦСКА?

- Кога играят? В събота? Да. Ами ЦСКА ще бие. Те и "Лудогорец" са с класи над другите отбори.

УЕФА одруса гостите с 40 бона за ликьор

Дисциплинарната комисия на УЕФА наказа с 40 000 евро "Базел" преди гостуването на "Лудогорец". "Причината за глобата срещу "червено-сините" e хвърлен предмет по терена по време на победата над "Ливърпул" с 1:0. Оказа се, че предметът е тестер - бутилка от вишнев ликьор. Съдията го е взел и описал в доклада си. Размерът на тестера е 20 милилитра, което означава, че ако трябваше да си купи един литър от течността, хвърлена от привърженика, "Базел" ще трябва да заплати 1,9 млн. евро, пише "Блик". Изданието съобщава, че най-скъпият ликьор на пазара в момента е "Fassbind" от 1944 г., който се търгува на цена от 55 000 евро за 10 милилитра. Със своите 40 000 евро, коствали на "Базел" глобата от УЕФА, хвърленият от фена тестер се равнява на продукт от реколта 1959 г. Отново проучаване на вестника показва, че по всяка вероятност привърженикът е платил за хвърлената от него бутилчица 1,1 евро, колкото е цената им в магазините около стадиона.

 


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай