Нарочна комисия ще решава проблемите на младежта и спорта

Нарочна комисия ще решава проблемите на младежта и спорта | StandartNews.com

Добрич. По инициатива на областна администрация в Добрич се създаде Областна комисия за развитие на младежта и спорта, в която членуват специалисти от всички общини, както и представители на регионалната дирекция по заетост, на инспектората по образование и структури, занимаващи се с младежки дейности. В рамките на първото заседание, на което всяка община накратко представи отчет за изминалата и начерта основни насоки за работа в настоящата година, се обсъдиха и проблемите, които се оказват еднакви за общините в областта - липсата на работа, за да се задържат младите хора в малките населени места.

"Заради икономическата ситуация и ниските доходи имаме т. нар. образователна миграция и бедни работещи. Лошото е, че все повече са учениците, които в 5-6 клас са абсолютно неграмотни" - заяви Тодор Димитров началник отдел "Хуманитарни дейности" в община Шабла.

Мнението му потвърди и от наблюденията върху бюрата по труда директорът на Регионалната служба по заетост, която покрива областите Добрич, Варна и Шумен Пламен Начков. Той поиска да има по-тясно сътрудничество между общини, образователни структури и бюрата по труда, за да бъдат изчистени детайли и да могат да се предлагат кадри на бизнеса според неговите потребности. Начков сподели още, че учениците трябва да имат минимум 6 клас образование, за да могат да бъдат включени в курсове в бюрата по труда и да придобият професионални квалификации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай