Асоциация обедини бойните спортове

Асоциация обедини бойните спортове  | StandartNews.com

Съюзът включва 12 федерации с 40 000 спортисти

Димитър Ангелов бе избран днес за председател на Националната асоциация на бойните спортове (НАБС). Новата организация обединява 12 спортни федерации с 476 клуба в 118 населени места у нас и над 40 000 картотекирани състезатели. В асоциацията членуват централите по кикбокс и муай тай, карате киокушин, таекуондо ITF, джу джицу, самбо, кендо, кудо, ушу, шотокан карате до, сумо, айкидо и канадска борба.

„Повечето от нашите спортове бяха забранени преди 1989 година, а днес са най-масовите и интересът на подрастващите и на обществото към тях ги прави много социални – каза Ангелов. - Защото основното в бойните спортове е духът, философията, дисциплината, уважението, взаимопомощта, а не схватката и бойните умения. Затова ние ще поискаме да получим подобаващо внимание и от държавата, от спортното министерство и от администрацията. Само за последните две години нашите спортове са спечелили 55 световни и 84 европейски титли. Като наистина много голяма и масова организация ще искаме да се чува и нашият глас при изготвянето на нормативните документи в спорта. Отношението на министър Красен Кралев засега е обнадеждаващо, той често ходи по състезания в бойните спортове. Просто искаме да не ни се пречи, да има ясни правила и справедливост."

„Спортът е единственото място, на което един шампион може да каже „Аз към най-добър в света" - каза корифея на ръкопашния бой и дългогодишен инструктор у на специалните части у нас Стоян Саладинов. - Нашите спортове правят от младите добри хора с изградена ценностна система. Затова са толкова популярни по цял свят. Затова не искаме нищо повече от това, което наистина заслужаваме от страна на администрацията и властта. Интересът на хората към нашите спортове у нас недвусмислено показва, че бойните спортове печелят нови и нови територии."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай