Животновъди блокираха пътя към Турция

Животновъди блокираха пътя към Турция | StandartNews.com

Животновъди от Свиленградско и Ямболско блокираха движението по международния път към Турция Е-80 на два пъти в четвъртък по обяд.

Първият път фермерите застанаха за пет минути на шосето и спряха колите, влизащи от Турция. Втората блокада беше също толкова кратка, но на платното бяха изведени и животни.

Недоволството на 60-тината стопани, които излязоха на шосето е срещу спирането на дезинфекцията по границата тежкотоварни автомобили. на влизащите от Турция

Според Асоциацията на животновъдите в България прекратяването на тази дейност носи след себе си заплахата от нахлуване на заразни болести в страната ни от съседна Турция.

Въпреки че има официална позиция от турската държава, в която се твърди, че в страната им няма огнища на шап, турските медии вадят данни за обратното. Твърди се се твърди, че съществуват поне 1000 огнища на шап в Турция. Освен това била завишена заболеваемост от шарка по овцете и козите, смятат българските животновъди от блокадата.

Те се притеснават, че може да се повтори ситуацията от преди година, когато заради синия език измряха хиляди животни, а стопаните им бяха доведени до фалит. Фермерите се опасяват, че със спирането на дезинфекцията на граничните пунктове с Турция, предстои нова вълна от зарази, като най-застрашени са според тях пограничните райони Хасково, Бургас, Ямбол, Кърджали.

Протестиращите настояват земеделското министерство и съответните институции в България да преразгледат позицията си за спирането на дезинфекцията по южната ни граница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай