Взривиха с бомба аптека на Марешки (ОБЗОР)

Взривиха с бомба  аптека на Марешки (ОБЗОР) | StandartNews.com

Не подозирам конкуренти, в нашия бранш няма престъпници, обяви собственикът

Аптека на Марешки бе взривена с бомба в Бургас. Инцидентът стана миналата нощ в блок 55 на комплекс "Славейков". Взривното устройство е избухнало точно в 3,30 часа след полунощ и е изпотрошило прозорците на аптеката, входната врата и ролетната щора. Част от подовото покритие също е изкъртено. Взривната вълна е била толкова мощна, че е изпочупила прозорците на апартаментите над аптеката, увреден е и лек автомобил, паркиран пред блока. Аптеката работи само през деня и затова по време на инцидента в нея не е имало никой. За щастие няма и пострадали хора. "Взривът беше оглушителен, нещо ужасно. Всички се събудихме и не знаехме какво се случва, не смеехме да излезем да видим. Само се обадихме в полицията", разказаха живущи от блок 55. Само на метри от него се намира Второ районно управление на МВР. Униформените са пристигнали за секунди. Целият район около взривеното помещение осъмна отцепен със сигнални полицейски ленти. Криминалистите извършваха огледи и събираха веществени доказателства през целия ден в петък. Взети са проби от взривното вещество, които са изпратени в криминалистичната лаборатория, за да се установи от какъв вид е то. Разследващи смятат, че най-вероятно е използвана тротилова пресовка. Според тях бомбата е самоделка, но достатъчно мощна, за да разруши аптеката. От окръжната прокуратура в морския град съобщиха, че е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. По случая работят експерти по взривовете и специализираният отряд за борба с тероризма. Униформените разпитват свидетели, иззети са и записите от всички охранителни камери в района, които може би са засекли неизвестните бомбаджии.

Веселин Марешки обяви, че не подозира конкуренти зад взрива.

"Не вярвам инцидентът да е свързан с аптечния бизнес, там сме приключили развитието си и не планираме някакво разрастване. От 25 г. съм в този бранш и знам, че там няма престъпници. Няма хора, които да искат да изземат бизнеса на други. Тази аптека работи от десетина години, мен лично не ме е страх. Мисля, че живеем в европейска държава и нещата се решават по конкурентен път. Не съм чувствал някаква заплаха до момента", добави Марешки.

Той обаче не вижда връзка между взрива и новия му бизнес с бензиностанции, който започна във Варна и има амбиции да развива в столицата и цялата страна. "Никой не ми е отправял заплахи или предупреждения. Няма логика този взрив да е свързан с конкуренцията на пазара с горивата, защото в Бургас ние не правим нищо в тази посока" , добави Марешки.
Според него щетите по аптеката в бл. 55 в бургаския комплекс "Славейков" са нищожни. "Въобще няма какво да ги коментираме. Няколко счупени стъкла за няма и 1000 лева. Освен това всичко е застраховано", каза Марешки.

Той не се притеснява от нови атаки. "Не мисля, че ще има. И не дай Боже да се случва. Така или иначе вземам мерки и те са максимално бързо да отворя още повече бензиностанции. В момента ме хващате на път, обикалям страната. Даже сега спрях пред един обект, който смятам да си купя. Много съм впечатлен и най-вероятно ще си го купя", каза още бизнесменът пред БЛИЦ.

Аз съм лицето на битката срещу картелите и монополите

Веселин Марешки

Взривът пред нашата аптека в Бургас и няколкото счупени стъкла не е предупреждение срещу мен. Той е сигнал към Вас - гражданите на Република България. Народът е поставен на колене, изправен до стената, изпосталял от ежедневната си битка с монополите, картелите и всички други негласни организации, които го използват единствено като дойна крава, без да му дават дори елементарни условия за живот. Взривът в Бургас е сигнал за безсилието на тези, срещу които дръзнахме да се изправим. Сигнал е за това, че те не приемат да има честен и нормален бизнес в тази държава. Те знаят, че народът е готов да застане срещу корупцията и картелите, които го карат да изнемогва. И се опитват да спрат с всички сили това. Затова искат да изтрият историята ни от учебниците. Затова искат да е имало "съжителство" с османците, а не робство. За да не е имало революционери. За да може Левски, Ботев, Раковски, Караджата и всички онези, които дадоха живота си за бъдещето на свободна България да се считат за обикновени престъпници. Тези хора обаче едва ли си дават сметка, че всъщност тези достойни български мъже бяха елиминирани физически от поробителя, но показаха пътя към свободата. И народът въстана и си я взе в крайна сметка.

Ние намерихме начин да покажем и докажем практически, че цените на горивата могат да бъдат по-ниски. Днес аз съм лицето на битката срещу робството на картелите и монополите. Вероятно могат да ни задушат. Но утре ще е дойде друг. И после - трети.

Убеден съм, че този взрив е отклоняване на вниманието от един абсолютно реален факт. Ниските цени на горивата трябва да понижат цените на всички стоки в потребителската кошница. Факт, на който дори премиерът Борисов обърна внимание. Днес има отлична, перфектна възможност да се подобри бързо и лесно стандартът на живот на българина. Ако вземем за пример отново Варна, откъдето започнахме офанзивата си - ето, по предложение на кмета предстои сваляне на цената на билета за градски транспорт от един лев на 80 стотинки. Но - помислете. През 2013 година цената на дизела беше 2,66 - цената на билетчето 1 лев. Днес цената на дизела вече почти е стигнала 1,50 лв. - билетчето продължава да е 1 лев, а в София дори ще достигне и 1,50 лв.

Затова мисля, че с няколко счупени стъкла всъщност се опитват да ни отклонят вниманието от истинските проблеми на тази държава.

Аз няма да се предам. Избрал съм си пътя, ще го следвам. Знам, че ще е трудно, знам, че ще направя жертви. Но вярвам, че всички ние имаме право да живеем в една по-справедлива и добре устроена държава с щастливи хора.
Разчитам и на Вас, приятели, че ще ни подкрепяте, за да докажем правотата си.

МВР: Търсен е медиен ефект

Бомбаджиите, които са сложили тротил до аптеката на Марешки, са търсели повече медиен интерес, отколкото да нанесат щети. Тази хипотеза изказа главният секретар на МВР Георги Костов в коментара си за инцидента.

Той допълни, че МВР работи по всички версии за взрива. "Проведена е беседа и съответно разпит и на потърпевшите лица. Те са изложили също своите притеснения. Към настоящия момент не е коректно да ги коментирам. От начина и механизма на извършеното престъпление, правим извода, че е търсен по-скоро медийният интерес, отколкото се е целяло да се причинят някакви действителни имуществени щети както на съответната аптека, така и на блока, и на автомобилите пред него. Издирват лице по конкретни параметри. Не съм казал, че издирват лице с имена и ЕГН", коментира още Костов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай