Ветеринари убиха 25 крави заради нодуларен дерматид

Ветеринари убиха 25 крави заради нодуларен дерматид | StandartNews.com

25 крави се убиват в момента в село Кабиле. Причината за акцията на ветеринарите е заразено животно от нодуларен дерматид. Това обяви пред журналисти кметът на община Тунджа Георги Георгиев. Заразата е установена във ферма в село Кабиле, което е известно със своя женски манастир.

"Животните са убити хуманно и загробени в землището на селото. Всички останали глави добитък, които в Кабиле са общо 196 броя, са ваксинирани", заяви пред "Стандарт" Стоян Колев, началник отдел в областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол. Законът повелява собственикът да бъде обезщетен от държавата по пазарни цени.

Кръвната проба бе взета още във вторник миналата седмица, а в петък излязоха резултатите в софийска лаборатория. Веднага след това предприехме мерки по унищожаване на животните в кравефермата, а междувременно ваксинирахме останалите, обясни Стоян Колев.

"Въпросната кравеферма е в центъра на селото. Кравите бяха гледани много добре. Имаше бик от 700 кг, а останалите крави бяха между 600 и 700 кг, жалко за труда на фермера", каза пред "Стандарт" кметът на село Кабиле Георги Динев. Той съобщи, че в Кабиле е пръскано срещу кърлежи, но не и срещу комари, които са основният приносител на опасната болест. Надявам се пръскането срещу комари да стане сега, каза кметът на селото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай