Венци и цветя за Гоце Делчев

Венци и цветя за Гоце Делчев | StandartNews.com

С ритуал по полагане на венци и цветя благоевградската общественост ще отбележи днес 112 години от смъртта на Гоце Делчев. Церемонията, която се организира от община Благоевград, ще се състои от 11.00 часа на площад „Македония". Всеки жител и гост на Благоевград ще може да отдаде своята почит към живота и делото на революционера и да положи венци и цветя пред паметника му. Поклон пред паметта му ще направят представители на общината и областна администрация, на институции, учители и ученици, граждани.

одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация.
Жителите на Гоце Делчев също ще почетат паметта на патрона на града си. Възпоменателната церемония се организира от общината, тя ще започне в 12,00 часа на централния площад в града, който носи неговото име. На церемонията ще бъдат положени венци и цветя на паметника на Гоце Делчев. В отбелязването на годишнината ще участва ръководството на общината, учители и ученици, представители на институции и политически партии, граждани.

Патриоти в Неврокопския край искат да почитат паметта на българския революционер Гоце Делчев на лобното му място в Гърция. Те смятат, че дължат това на човека, който даде живота си за обединението на България. Затова настояват занапред на 4-ти май – датата, на която е убит Гоце, да се провежда възпоменателна церемония в някогашното село Баница. „С Гърция сме заедно в Европейския съюз. Крайно време е държавата ни да направи необходимото, за да се вдигне паметна плоча на великия българин на лобното му място и на годишнината от смъртта му там да се провежда възпоменателен българо-гръцки събор. Трябва взаимно да уважаваме героите си със съседите", казват поддръжниците на тази идея. Те са готови да започнат събиране на подписка за поставянето на паметен знак на лобното място на Гоце Делчев. Още повече, че там вече е имало паметен знак на националния ни герой. „Скоро ще станат 112 години от гибелта на великия българин. А няма никакъв знак на лобното му място. Не се знае, че там е загинала толкова значима за историята ни личност. Недопустимо е. Крайно време е да се направи нещо по този въпрос от държавата ни, за да има паметен знак", твърдят инициаторите. Те са категорични, че Гоце Делчев заслужава това признание.

Някогашното село Баница, където войводата е покосен от куршум на турския аскер, вече не съществува. Местността Кариа, на която е било изградено селището, е на 25 км северно от град Серес. Това не трябва да е оправдание за липсата поне на надгробен камък. Преди 3 години тогавашният областен управител на Благоевград Костадин Хаджигаев проведе предварителен разговор с префекта и зам.-префекта на Централна Македония в Гърция, които му обещаха съдействие. След смяната на губернатора тази инициатива бе забравена. „Трябва да се обединим около тази патриотична кауза, за да успеем", убедени са жители на Неврокопския край.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай