Вечният ерген Гошко Хубавеца посреща в музея в Добрич

Вечният ерген Гошко Хубавеца посреща в музея в Добрич | StandartNews.com

Добрич. Влизайки в градския музей в Добрич, който се намира в парк „Св. Георги" човек се потапя в края на 19 и началото на 20 век, а героят от старата градска песен – вечният ерген Гошко Хубавеца, с френска галантност и балкански маниера посреща дамите с цвете. С най-новата си изложба, която е съвместна с Регионален исторически музей Търговище, специалистите потапят посетителите на културния институт в недалечното минало на бабите и дядовците ни.

При откриването на експозицията директорът на РИМ Добрич Костадин Костадинов отбеляза, че това е мъжкият отговор на дамите, които чиято суетност бе показана в изложба миналата година. Сега двата музея показват с над 200 експоната от фондовете си градския мъж от края на XIX и началото на XX век. Залата на музея е типичното градско балканско „стъргало" – главна улица, на която с отворени врати за своите клиенти са бръснарницата, модния крояч, фотографа, и естествено, кръчмата, където дават люта ракия и на вересия в халваджийския тефтер, кафенето, в което по цял ден франтовете бистрят политиката и охулват управниците, докато хвърлят заровете за табла. На ъгъла своята кутия е разпънало малкото ваксаджийче, при което контетата лъскат французките си чепици, преди да вземат своята дама и я заведат в сладкарница „Роза", за да я почерпят с боза, толумбички и локум на клечка.

Експонираните интересни възстановки, позабравени мъжки аксесоари, изискани облекла, ежедневни тоалетни принадлежности и забавни постери дават възможност на посетителя, да се „потопи" в атмосферата на стария град, в романтиката на онези „мъжки времена", когато да си кавалер е преди всичко въпрос на чест. Елегантни рединготи и папионки, сребърни часовници и табакери, стилни чадъри и шапки, автентични шивашки и бръснарски инструменти, стари фотоапарати, изящни съдове от колекциите на музеите в Търговище и Добрич илюстрират суетата и тайните на градския мъж от Новото време и възвръщат спомена за традиционните някога занаяти. И за да потопят посетителите напълно в атмосферата на недалечното минало, съставът за стари градски шлагери „Добрич" при НЧ „Йордан Йовков" изпълни любими песни. Кокони с воалетки почерпиха гостите, кръчмарят Траян наля на всички по едно от него, а Живко Хубавеца не спираше да ухажва госпожици и хубави мадами и да им поднася цвете с галантност.
Виржиния Георгиева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай