Възстановяват литературния музей в Града на липите

Възстановяват литературния музей в Града на липите | StandartNews.com

Стара Загора. Литературният музей в Града на липите, който хлопна врати малко след демократичните промени поради реституцията на сградата, в която бе експозицията, отново може да възкръсне. Това стана ясна при представянето на проекта „Общество на граждани и поети" на старозагорския клуб „Отворено общество" в понеделник.

Повече от 20 години сбирката за живота и дейността на плеядата старозагорски поети и писатели – Николай Лилиев, Кирил Христов, Иван Хаджихристов, Веселин Ханчев, Иван Мирчев и др, тъне в забвение и се мести по тавани и мазета из града. „Това е проблем, свързан с емблемата и символа на града и със старозагорския духовен генезис - феномен, който не е присъщ на нито един български град, убедени са инициаторите. Те са спечелили малък проект по т.н. Норвежка програма за 18 724 евро и се надяват да запалят общността за възстановяване на литературния музей.

Проектът предвижда поредица работни срещи, разговори и дискусии със съветници от общинския съвет, кръгла маса с участието на експерти от културното министерство и всички заинтересовани страни. За активното привличане на младите хора към каузата и мотивирането им ще се проведат редица конкурси: проект за патронен празник на училище, специален час, посветен на Стара Загора, есе "Роден съм в град на поети"; младежка сесия на тема „Защо искаме да се възроди поетичната емблема на нашия град?" , голямо литературно четене на старозагорски автори и др. Предвидени са още флашмоб, изграждане на уеб-платформа, изготвяне на печатни материали и заснемане на филм за популяризиране на уникалната литературна история на града, както и дарителски инициативи за събиране на средства. От днес е акивен дарителски номер 17 777 за всички мобилни оператори, на който със SMS с текст DMS_poet на стойност 1 лв. всеки може да подпомогне възстановяването на Литературния музей в Стара Загора.

Зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова припомни , че общинската администрация вече е предприела стъпки за изваждането на музея от забвение и е заложила 100 000 лв. в бюджета за тази година за пребазирането му в бившия кино-фото клуб в центъра на града. Изпълнението на проекта реално щяло да започне следващата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай