Възможен е предсрочен избор за Общински съвет в Балчик

Възможен е предсрочен избор за Общински съвет в Балчик | StandartNews.com

Със свое решение Административен съд Добрич обяви за недействителен проведеният избор на 25 октомври за общински съветници в община Балчик. Дали ще има предсрочни избори за общински съветници в Балчик зависи от това ще бъде ли обжалвано решението на Административен съд Добрич с касационна жалба пред Върховен административен съд в седемдневен срок от обявяване на решението.

Производството бе образувано по съединени за съвмество разглеждане жалби против решение № 276/27.10.2015г. на Общинска избирателна комисия на община Балчик, с което са обявени резултатите от местните избори за общински съветници в община Балчик. Жалби срещу решението на ОИК бяха подадени от НФСБ, АБВ, ДПС, ГЕРБ и БСП. В жалбите си всички политически сили твърдяха, че решението за избор на съветници е незаконосъобразно, като посочваха различни нарушения на изборните правила и болшинството от политическите сили настояваха за повторно преброяване на бюлетините от всички 35 избирателни секции на територията на общината, за да се установи правилния вот на избирателите.

От НФСБ посочваха, че в секцията в Безводица за тях има нула гласа в протокола на ОИК, а при преброяването на партията били установени 15 гласа и затова настояваха за повторно преброяване на бюлетините в секцията в село Безводица и оспорваха всички протоколи на всички СИК на община Балчик, като посочваха, че са налице множество корекции и неточности, без подписи на членовете на СИК, както и други нарушения, според представителите на партията. Подобни са жалбите и на другите политически сили. ДПС искаха графологична експертиза, защото в жалбата си до съда посочваха, че в Безводица не са отчетени 24 действителни гласа за партията, както и това, че няколко подписа са положени от едно и също лице. От ДПС изразяваха съмнение в жалбата си до съда за допуснати нарушения при отчитането на изборните резултати в две СИК в село Оброчище, както и в една в село Гурково, като според партията в секциите в Оброчище действителните гласове за ДПС били отчетени за друг кандидат от друга листа, а в Гурково партията посочваше, че някои избиратели са гласували с две бюлетини за общински съветници. И от ГЕРБ настоявяха решението за избора на съветници на ОИК Балчик да бъде обявено за незаконосъобразно заради допуснати множество фактически грешки при преброяването и отчитането валидността на вота и главно при отчитане на преференциалния вот за общински съветници. БСП също настояваха за преброяване на бюлетините във всички секции, защото според тях неправилно, некоректно и неточно бил преброен преференциалния вот, което е довело до неправилно разпределение на мандати.

След като е разгледал по същество жалбите и прецени събраните по делото писмени доказателства, в това число и заключения на вещи лица по допуснати по делото съдебно-технически експертизи, че жалбите на всучки партии с изключение на тази на ДПС са неоснователни. По тази жалба графологична експертиза е установила, че трима членове на СИК в село Безводица са подписали поправени протоколи, като подписите не съответстват на посочените в протокола. В хода на делбото е установено също, че има промяна в броя на мандатите на база неправилно отчетени гласове за политически сили в Безводица. Допуснатата и извършена съдебно-изчислителна експертиза, доказва, че с 44 действителни гласа, неотчетените от СИК действителни гласове се стига до промяна в крайния изборен резултат, обявен в оспореното решение. Всичко това доведе до решението за обявяване на вота за общински съветници в Балчик за недействителен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай