Варна се отваря към морето

Варна се отваря към морето | StandartNews.com

Изобилие от зеленина, зона за спорт и алеи за разходки ще има на метри от вълните

През 2015 г. ще бъдат реализирани проекти за над 150 млн. лв.

Всички улици във Варна водят към морето, с изключение на две-три успоредни, затова няма нищо по-естествено от това градът да се отвори към морето. Няма европейски град на море, който да съм посетил, където да няма достъп на хората до пристанището, казва младият и амбициозен градоначалник на Варна Иван Портних. Той твърдо е решил да осъществи мечтата на своите съграждани, и Варна да се отвори към морето. Идейният проект за отваряне на порта, приет в края на миналата година от местния парламент, предвижда изграждане на зона за спорт, алеи за разходки, многофункционална сцена и изобилие от зеленина на метри от морската вода. Площта на терена за облагородяване е до второ кейово място на пристанище Варна-Изток.

Зоната ще отвори и Морска гара, защото е изключително важно да работим за развитие на пасажерския терминал, казва кметът. Той припомни, че през 2014 г. има рекорден брой посещения на круизни кораби и туристи по море. Според последните данни на "Пристанище Варна" ЕАД, на кея са акостирали над 36 кораба с 21 хил. пасажери - над два пъти повече от средностатистическите посещения за предходни години. Ако досега този рекорд може да бъде обяснен със ситуацията в Украйна, то е важно да положим усилия и Варна от конюнктурна дестинация да стане привлекателна спирка в маршрутите на круизните компании, които оперират в Черно море, смята кметът. Той вече е провел разговори с Министерството на транспорта, с ръководството на пристанище Варна и на ДП "Пристанищна инфраструктура" по темата и разчита на тях за реализация на проекта. "Този сегмент туристи е изключително важен за града - те се интересуват от историята, от забележителностите, от културния живот на Варна и при посещението си в града оставят сериозни средства тук. Затова е важно как ги посреща Варна - дали с модерна и атрактивна инфраструктура или не", добавя Портних. А средствата, които се влагат във Варна, са сериозна заявка за движение напред. Само през 2015 г. в морската столица ще бъдат реализирани проекти за над 150 млн. лв. - за нова инфраструктура и екология, казва Иван Портних.

Превръща се в столица на ветрилата

Екипът на градоначалника Иван Портних си е поставил задачата да утвърди имиджа на Варна и като столица на ветрилата. Повод за това стана второто домакинство на града на световната регата "Тол Шипс", на която се стекоха близо половин милион участници и посетители. Кметът припомни, че миналата година стартира пилотно друго състезание - регатата "Варна Ченъл къп", част от която бе уникалният ветроходен парад на буквите по случай 24 май. Съчетанието море-езеро е уникално и удобно за провеждане на гонките, затова сме амбицирани регатата да стане традиционна, казва кметът. Тази година общината е заделила над 65 000 лв. за подпомагане и популяризиране на гребно-ветроходните спортове.

Пешеходен пръстен ще свързва центъра с брега

Връзки с морето предвижда и мащабният проект за нов пешеходен ринг в града, който ще даде възможност за достъп от крайбрежието до центъра и забележителностите - музеи, галерии, културни институти. В момента тече с пълна пара изграждането на пешеходната зона от градинката "Севастопол" до Катедралата, което трябва да приключи до старта на туристическия сезон. Финансирането на първия етап от проекта е за 4,5 млн. лв., осигурени по ОП "Регионално развитие". "Имаме уверения, че ще получим средства за да го продължим, като обхванем и ларгото - от "Севастопол" до входа на Морската градина, както и улиците "Преслав" и "Сан Стефано", които са връзка с големите и малките Римски терми и Морска гара. Имаме готовност, проведена е процедура, има избрани изпълнители, а очакванията ни за финансиране са свързани с освобождаване на паричен ресурс - от спестените средства от реализирани или нереализирани други проекти в страната по ОП "Регионално развитие", обясни Иван Портних. Необходимите пари за допълнителните ремонти са около 2,5 млн. лв.

Пълно обновяване се предвижда и за зеленото сърце на Варна - Морската градина. Скоро ще започне ремонтът и на алеите в парка. Така пешеходният ринг до Морска гара - през градината и през града, ще бъде напълно обновен. Ремонт предстои и на зони извън обхвата на ринга - като например ул. "Шипка", която води до Археологическия музей, където се съхранява най-старото обработено злато в света.

За обновлението на Морската градина на първия етап общината ще инвестира 3 млн. лв. от бюджета, посочи кметът Иван Портних. До лятото ще оправим алеите, осветлението, ще има нови пейки, поливна система, повече цветя и декоративна растителност, обясни той. Ще се ремонтират и освежат паметниците, шадраваните, розариумът. През лятото ще можем да кандидатстваме за европари по новия програмен период - с проекти на обща стойност 100 млн. лв. за градска среда по ОП "Регионално развитие", каза кметът. Част от тях ще бъдат отново за Морската градина - за социализиране на Аквариума, Обсерваторията "Н. Коперник", като част от емблематичните обекти във Варна, допълни градоначалникът.
В друг символ на морската столица - Дворецът на културата и спорта, вече вървят усилени ремонти. Целта е обновената зала "Конгресна" да бъде домакин на Световната лига по волейбол, на Европейското първенство по волейбол, на Световната купа по гимнастика и акробатика. Още един архитектурен символ на града - Юнашкият салон, строен през 1909 г. от варненци, вече се стопанисва от общината и ще бъде напълно обновен. Варна си върна сградата от държавата и получи ключа за салона от министъра на спорта Красен Кралев. Идеята е сградата да бъде ремонтирана и превърната в музей на спорта. Вече е подписан договор с програмата "Джесика" за 1,5 млн. лв. и предстои да започне същинската работа за възстановяване на сградата. Не е забравена и друга знакова инфраструктура - Аспаруховият мост, който не е ремонтиран през последните 25 години. Там върви проектиране, ще се търсят пари от държавата. Обектът е от изключителна важност за града, защото свързва двата бряга на Варна и е част от републиканската пътна мрежа.

С билет за 1 лв. обикаляте града

В ход е големият проект за градския транспорт на Варна на обща стойност над 109 млн. лв. по ОП "Регионално развитие". Още в края на 2013 г. дойдоха 70-те нови автобуси. Предстои изграждане на високоскоростно трасе за градския транспорт, което ще свързва "Владиславово" с "Почивка", като се предвижда пълна рехабилитация на бул. "Константин и Фружин", на втория етап на "Трети март", на бул. "Янош Хуняди", "Мария Луиза", "Осми Приморски полк", "Левски"-"Почивка". Ще бъдат направени ремонти на всички спирки, които ще отговарят на изискванията за достъпност за хора с увреждания, както и 16 км велоалеи. Активно върви работата по процедурите, свързани с изграждането на автоматизираната билетна система, която ще даде възможност с билетче за 1 лев пътникът да ползва по маршрута няколко автобуса в рамките на фиксирано време. Градският транспорт беше обновен и с 30 тролейбуса, спечелени по друг европейски проект. С новия общински автопарк и улеснената схема за придвижване ще стимулираме ползването на градския транспорт, а целта е намаляване на автомобилния трафик, казва кметът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай