В Трън рисуват картини с плодово кисело мляко

В Трън рисуват картини с плодово кисело мляко | StandartNews.com

Цветни картини, направи с плодови млека ще оживеят под пръстите на мераклии в Трън. Това ще стане на предстоящия в събота празник на киселото мляко в пограничния град. Тази година събитието е посветено на 120-годишнината от откриването на пръчковидната млечнокисела бактерия "лактобацилус булгарикус" от д-р Стамен Григоров, който е роден в трънското село Студен извор.

Отбелязването на годишнината ще започне с научно-практическа конференция в столицата, организирана от фондация „Д-р Стамен Григоров", „Ел Би Булгарикум" и Община Трън. За празника в събота организаторите са предвидили много игри и конкурси с кисело мляко. За първи път ще се състои конкурс за мистър и мис „Кисел". Победителите ще бъдат избрани сред кандидати с най-кисели физиономии, след като са дегустирали кисели млека на традиционно изложение с конкурсен характер.

Тази година ще има и кулинарно шоу с участието на 30 готвачи, които ще се състезават в приготвяне на ястия от кисело мляко. Гостите на празника ще могат да посетят и единствения музей на киселото мляко в село Студен извор, който е близо до родната къща на откривателя на тайната на българската храна на дълголетието д-р Стамен Григоров.

Празникът се организира от 2009 г. насам, но сега за пръв път е включен и като туристическа дестинация на тур оператори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай