В София приемат документи за асистенти на инвалиди

В София приемат документи за асистенти на инвалиди | StandartNews.com


София.  Хората с увреждания, които живеят сами, ще имат предимство при предоставянето на лични асистенти от догодина. Решението е на Столична община, която от 1 септември вече започва да приема документите за включване в услугата "Асистенти за независим живот".

Допълнителни точки при класирането на кандидатите ще получават и инвалиди, които имат деца и се грижат за тях. Приемът на документи ще продължи до 31 октомври. Бюджетът на програмата ще бъде гласуван заедно с бюджета на общината за 2013 г. Очаква се да е около сегашните 6 млн. лв. В момента 1175 хора с увреждания са включени в услугата.

По нея са назначени 1259 асистента. Бройката им е по-голяма, защото има случаи, когато инвалид получава повече от един помагач. От началото на септември за включване в програмата може да кандидатстват и родители, чиито деца с увреждания ще навършат 5 години през 2013 г. Досега хлапето трябваше да е навършило 5 години, за да се кандидатства за асистент.

От общината правят още едно улеснение за хората с увреждания - те може да подадат документи за асистенти през 2013 г., независимо че в момента имат такива по други програми. Когато действието на старата услуга изтече, тези хора ще получат новите си асистени по нашата програма, обясниха от Столична община. От догодина ще се завиши леко и почасовото заплащане на самите асистенти. То е обвързано с минималната работна заплата, което правителството планира да завиши от 290 на 310 лв. В момента асистентите на хората с увреждания получават 3.44 лв. на час - два пъти минималната почасова ставка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Цецо
Коментирай