В Шабла пропищяха от нелегални къмпинги

В Шабла пропищяха от нелегални къмпинги | StandartNews.com

Администрацията на община Шабла се видя в чудо, след като в последните години расте броят на туристите, привлечени от дивите места в района. Огромното богатство на Шабла са именно девствените плажове, които от години нямат стопани. Те са 22% от плажовете на Българското Черноморие. Фактът, че голяма част от терените в общината попадат в зона "Натура", както и двете защитени местности - Дуранкулашко и Шабленско езеро, са причина природата тук да е останала непокътната и бетонът не присъства. Човек обаче се пита дали още дълго ще оцелеят красивите степни растения, пясъчните дюни и широколистни гори, които се спускат почти до морския бряг край Крапец.

В стремежа си да почиват "далеч от цивилизацията" десетки туристи съсипват дивата природа край Шабла, заради която всъщност са дошли. Репортер на "Стандарт" видя как многобройните летовници изобщо не се съобразяват с надписите, поставени от кметството, че къмпингуването е забранено. Нито пък си дават сметка, че са опънали палатка и позиционирали каравана върху дюните. Други пък предпочитат да влязат в гората, където най-безогледно вечер палят огньове. А това далеч не е безопасно в лято като сегашното - с високи температури и никакви валежи.

Истински малък град е изникнал в района на Крапец. В гората са разпънати множество палатки, а къмпингът там няма разрешително за работа. Не е пощаден и самият бряг, както и дюните - палатки и каравани са поставени на места, които просто са харесали на собствениците им. Община Шабла прави невъзможното и навсякъде има поставени контейнери, които се извозват всеки работен ден, но това вече тройно е вдигнало разходите за събиране на смет на кметството, а справката показва, че приходите от туристическа такса за юни са около 850 лв. По принцип такса се плаща от категоризираните туристически обекти на територията на кметството. Статистиката сочи, че броят им тази година е с над 10 обекта повече от миналата, но приходите от такса падат. За сравнение от кметството посочиха, че през 2014 година за същия месец приходите от туристическа такса са били 967 лв., а през 2013 - 1290 лв. Масово собствениците на туристически обекти - къщи за гости, семейни хотелчета се измъкват от плащането на общинския данък при проверки, като дават обяснението, че настанените са техни роднини.

Всъщност на територията на община Шабла има само един категоризиран и лицензиран къмпинг - "Космос", край пограничното село Дуранкулак. Там се предлагат бунгала с две и три легла, като цената съответно е 25 и 35 лв. Има обособени места за каравани и палатки, като цената е по 7 лв. на човек на нощувка. Незаконно върху частни, държавни и общински терени работи и къмпингът в Шабла. Но и там явно местата не достигат и затова дори в близост до града по пътя от Шабла до Тюленово човек се натъква на истинско село на брега в местността, която шабленци наричат Малкото море. От асфалтовия път слиза черен такъв, който води към паметник. Общината е монтирала табела, забраняваща къмпингуването, но това не спира туристите.
Кметът на община Шабла проф. Райна Бърдарева припомня, че именно, за да се спре това безразборно нахлуване и буквално опустошаване на природата, иска да направи биваци. "Определили сме терени, на които срещу минимална такса желаещите да почиват ще могат да се настаняват, като на местата ще има химически тоалетни, охрана. За жалост все още нямаме разрешение, а лятото отмина. Чакаме отговор на тълкуванието за разликата между къмпинг и бивак" - припомня проф. Бърдарева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай