Три рекорда за Гинес атакуват в Разград

Три рекорда за Гинес атакуват  в Разград | StandartNews.com

2000 фолклористи вече са заявили участие в гигантската гощавка

3 рекорда на Гинес се очаква да бъдат поставени на фолклорния събор „Лудогорие" в Разград, който се провежда през уикенда в местността „Пчелина" край града. Ритуалът на поляната ще пресъздаде автентичния обичай на традиционната тракийска сватба. На нея под венчило ще минат младоженци от Стара Загора, пожелали да превърнат най-щастливия си ден в световен рекорд.

В неделя след обед ще започне процедуурата по регистрация на участниците в най-многолюдната старинна сватба в света. Организираторите от местното сдружение „Лудоогорие" очакват гостите на венчаавката да надхвърлят 4 000 души. До събота вечерта регистация са получили над 2 000 фолклористи.
Хилядите сватбари, облечени според регламента в български народни носии, ще насядат около трапеза дълга над 900 метра. Километричната софра ще е вторият рекорд, който организзаторите на събора искат да поставят.

Третата зяавка за вписване в Гинес вече ври на хайдушкия огън край бивака. В гиигантската тава, изработена специално за случая, се готви 2,5 тона юнашка яхния,с която ще се гощават сватбарите.
Това е втората възстановка на традиционна българска сватба, разиграна край Разград от местните фоолклористи.Миналата година на събора „Лудогорие" бе пресъздадена култовата венчавка от филма „Време разделно".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай