Три дни Празник на черешата в Кюстендил

Три дни Празник на черешата в Кюстендил | StandartNews.com

Тридневен Празник на черешата организираха тази година в Кюстендил. Събитието се организира за девета поредна година от Община Кюстендил и от Института по земеделие. Програмата започна още в петък, когато най-нетърпеливите участници – занаятчиите, подредиха своите щандове и направиха демонстрации на майсторлъка си. Сред тях освен майстори от цялата страна има и техни колеги от съседните Сърбия и Македония. Преди официалното откриване с голям концерт пана от череши редиха децата от местните детски градини и направеното от тях стана част от украсата за празника. Концертът беше подгрян от забавни игри с череши „Мама, татко и аз". Специален гост тази година беше поп звездата от Румъния Александра Стан. Вторият ден на празника е особено пъстър и колоритен. В градинката пред общината беше подредена традиционната изложба-базар на череши и на черешови произведения.

Директорът на Института по земеделие проф. Димитър Домозетов представи десет сорта череши, отглеждани и селектирани от научния институт, които са устояли на пролетните мразове и са дали реколта в овощните градини. След това се състояха обичайните конкурси за най-едра череша, за най-атрактивен щанд и за най-атрактивно вешело, както се наричат накичените на пръчка плодове. Тази година има и конкурс за най-оригинално занаятчийско произведение на тема череша. В следобедните часове се състоя фолклорният празник „Черешчица род родила", който продължава и в неделя.
Освен него в неделя ще има изложения, работилниците за деца, където ще се редят пана и вешела, кулинарна надпревара „Череши в кухнята".

По време на празника от общината се организират и туристически маршрути до лесопарк „Хисарлъка", Акрополът на Пауталия и крепостта. Има и градски информационен тур – „Кюстендил, разходка във времето" за посещаване на културни и исторически забележителности в града.

Официални гости за откриването на празника бяха Браницки епископ Григорий, викарий на софийския митрополит, игуменът на Рилския манастир Адрианополски епископ Евлогий, вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева националния омбудсман Мая Манолова, заместник-министъра на земеделието и храните Васил Грудев, народни представители.Сред гостите бяха и посланиците на Египет и Испания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай