Търсят съкровища край Капитан Андреево

Търсят съкровища край Капитан Андреево | StandartNews.com

Хасково. Нови факти за духовния живот на най-древните скотовъди и земеделци на Европейския континент ще търсят археолозите край границата ни с Турция.

След по-малко от месец проучванията на праисторическо ямно светилище край с. Капитан Андреево ще бъдат възобновени, съобщиха от общинската администрация на Свиленград.

През 2012 г. там бяха открити 217 находки, сред които оръдия на труда от кост и рог, керамични предмети, различни видове стъргалки. Светилище с такива големи размери се разкрива за първи път. Това определя и голямото научно значение на този обект, съобщи ръководителят на изследователския екип проф. Васил Николов.

Под негово ръководство и на гл.ас.д-р Виктория Петрова от Археологическия институт при БАН на обекта ще работят 2 екипа от по 24 археолози. За да приключи работата в дадения срок от 3 месеца, ще бъдат назначени и 98 работници от Свиленград и Любимец.

Учените се надяват да съберат информация за обредите на древните хора и какво ги е довело край река Марица, където да извършват в специално изкопани ями последователни обреди, посветени може би на Богинята-майка. От намереното досега се счита, че обредите са свързани предимно с идеята за природния кръговрат и плодородието и с осигуряването на живота на общността всяка година.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай